Hem Vinvärlden Piemontesisk nyhet i klassisk stil – Amasole Barbera d’Alba

Piemontesisk nyhet i klassisk stil – Amasole Barbera d’Alba

av Livets Goda

Piemonte-kärleken är här för att stanna och det gäller såväl vinerna baserade på nebbiolo som de på barbera-druvan. Nu har vi en Barbera d’Alba-nyhet framför oss och det är ett vin från ett av de mindre men riktigt seriösa kooperativen i regionen, Cantina Pertinace. I glasen; 2020 Amasole Barbera d’Alba.

Amasole är den svenska importörens eget brand och vinet har man tagit fram tillsammans med respekterade Cantina Pertinace i piemontesiska Treiso. Producenten, som grundade sin verksamhet 1973, hör till de mindre kooperativen i regionen med blott 20 medlemmar och en årsproduktion om 650 000 flaskor. Fokus för Pertinace har länge legat på nebbiolo och inte minst sina Barbaresco men man sitter även på en hel del äldre vingårdar med barbera-druvan. Med Amasole, en Barbera d’Alba, så har Pertinaces vinmakare Stefano Giordano skapat en klassiskt torr och skönt kärv barbera som lagrats nio månader på de typiska slavonska faten.

Livets Godas intryck av 2020 Amasole Barbera d’Alba

Klassisk barbera med tydligt blomörtiga inslag, körsbär, plommon, tomat och en diskret fatnyans som tar sig en ton av kakao. Smaken visar upp en skönt körsbärskärv karaktär uppbackad av färska viktoriaplommon, örtiga toner och en pigg syra som förstärker den torra, matorienterade vinstilen. Faten håller sig i bakgrunden, tar inte över utan adderar blott till vinets struktur. Avslutet är torrt, fruktdrivet och sätter i gång suget efter mat.

87 p

Serveringstips

På Livets Goda-redaktionen har Amasole korkats upp till en knaperstekt gårdskyckling med lyxig ratatouille samt till lamminnerfilé med vårens primörer och vit bönkräm. Bägge har varit lysande matchningar.

Amasole Barbera d’Alba återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 14,5%) har artikelnummer 55571 och kostar 139 kronor. Beställ till din föredragna butik för uthämtning.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING