Hem Vinvärlden Pierre Peters lanserar rosé!

Pierre Peters lanserar rosé!

av Livets Goda

”Firman grundades av luxemburgaren Pierre Peters och drivs idag av sonsonen Rodolphe Peters, som också gör vinerna. Man har 17.5 hektar vingårdar, alla belägna i Côte de Blancs – framför allt i den finaste av byarna Le Mesnil-sur-Oger – och gör omkring 150 000 till 170 000 flaskor om året. Av detta säljs upp mot 45 000 flaskor om året här i Sverige, vilket gör Sverige till den starkaste marknaden för det lilla hantverksföretaget. Försäljningsframgången kan givetvis förklaras i den höga kvaliteten – vinerna är nämligen utsökt strama och eleganta – men minst lika mycket i att priserna är synnerligen attraktiva. En annan faktor som spelar in, är att Pierre Peters blev det första champagnehus att i Sverige sälja vin från den finaste av byar, Le Mesnil-sur-Oger, en självklar grand cru för Chardonnay. Såväl den årgångslösa Cuvée de Réserve Blanc de Blancs (Nr 7350 / 265 kr) och den än finare tappningen med samma namn i magnumflaska (Nr 7340 / 590 kr) som märkligt nog kommer från en enskild årgång, är riktigt fina exempel på den kvalitet och stil som firman och byn bjuder på. En torrare och mer kritjordsmarkerad variant finner man i Extra Brut (Nr 75008 / 325 kr). Firmans största nummer är det utmärkta prestigevinet Cuvée Spéciale Les Chétillons (Nr 77066 / 540 kr), som just nu finns i årgång 2000. Vinet kommer från en enskild liten vingårdslott som heter Les Chétillons. Den stora nyheten är dock att man numera också gör en roséchampagne, Rosé for Albane (N 94064 / 299 kr / 88 LGP) som Systembolaget släpper 360 flaskor av den 3 maj. Vinet görs till 58% av Chardonnay från vingården La Musette i Le Mesnil-sur-Oger, och en rosa cuvée av lite Chardonnay men mestadels Pinot Meunier från byarna Damery och Cumières intill Hautvillers (där munken Pérignon levde) i Vallée de la Marne. Vid blandning av vinet tillsätter man åtta procent reservevin från tidigare årgångar, och denna allra första tappning av rosévinet bygger 92% av cuvéen på årgång 2007. Den färdiga tappningen har en svagt rosaröd färg, en somrigt rödbärig och nästan publikt inställsam doft med läckra toner av blodgrapefrukt, smultron och jordgubbar, men med en hustypisk elegans. Smaken är lika trevlig, men bjuder också på sedvanligt kittlande toner av mineral och också en god syra, men framför allt är det här ett elegant och mjukt bärfruktigt rosévin. ””Vi gör bara 5 000 flaskor av det här vinet, mer kan vi inte göra eftersom jag är mycket noga med kvaliteten på de druvor jag vill använda – och mer Pinot Meunier än så här får jag inte tag på””, säger Rodolphe Peters. Och till Sverige kommer alltså 360 flaskor av dessa.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING