Hem Vinvärlden Pierre Usseglio i exklusiv lansering samt nyhet från Kloster Eberbach!

Pierre Usseglio i exklusiv lansering samt nyhet från Kloster Eberbach!

av Livets Goda

Kloster Eberbach
Sedan början av 2000-talet har Kloster Eberbach halvtorra Kabinett och Spätlese varit en favorit hos den svenska konsumenten och även på Livets Godas redaktion. Förklaringen är enkel – de gör kvalitativa och goda viner, och ofta med en väldigt blygsam prislapp. Många konsumenter har efterfrågat en torr riesling från Kloster Eberbach i samma prisläge och nu kommer den.

Kloster Eberbach från Rheingau har en otrolig historia som tog sin början redan 1136. Kloster Eberbach är en producent vars toppviner kan mätas med de mest namnkunniga producenterna i Rheingau och man förfogar över några av Tysklands bästa vingårdslägen.

Vingårdarna är vackert belägna i de branta sydsluttningarna ner mot floden Rhen, ett område som är känt för att producera några av världens bästa rieslingviner. Sägnen gör gällande att Karl den Store (742-814) anlade områdets första vingårdar och år 1136 anlände cisterciensermunkar utskickade från moderklostret i Bourgogne för att bygga upp Kloster Eberbach. Sedan dess har många goda viner skapats på klostret.

Kloster Eberbach Riesling Trocken 2016 är ett vin gjort på druvor som har valts ut från vingårdarna i Rauenthaler i Rheingau. Den mest kända vingården här är Grand Cru läget Baiken. I detta vin har vinmakaren valt ut olika lägen för att ge ett rikt och elegant vin i balans. 

Kloster Eberbach Riesling Trocken
Pris: 119 kr
Artikelnr: 78331
Volym: 750 ml
Alk: 12 %

Pierre Usseglio
Pierre Usseglio är idag en av de mer ansedda producenterna i Châteauneuf-du-Pape. Vingårdarna utgör totalt 24 hektar utspridda över några av regionens bästa lägen. Vingårdarnas lägen ger fyra olika typer av jordmåner, allt från kalkrika lite svalare lägen till torra, varmare sandjordar. Dessa olika jordmåner är starkt bidragande till den komplexitet man finner i vinerna.

Usseglios vingårdar är mycket gamla, många av dem är mellan 65-100 år. Detta innebär att vinrankans rötter sträcker sig långt ned i jorden vilket skapar komplexitet tillsammans med rankornas ålder som ger en lägre och mer koncentrerad avkastning. Resultatet finner man i denna Châteauneuf-du-Pape 2013.

Jordmånen består av sand, röd lera, kalksten och roulets. Denna mångfald av terroir ger producenten möjlighet att framställa komplexa och balanserade viner. 2013 var ett i stort normalt år med ett skördeuttag om 25hl/ha. 40% hela klasar. Temperturreglerad jäsning under 25 till 35 dagar. Vinet har därefter legat på ekfat och betongtankar under 12 månader.

Vinet släpps den 22 september och i en begränsad upplaga på 600 flaskor.

Châteauneuf-du-Pape Pierre Usseglio 2013
Pris: 299 kr
Artikelnr: 97287
Druvor: 60% Grenache, 25% Syrah, 10% Cinsault & 5% Mourvèdre
Volym: 750 ml
Alk: 15 %

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING