1

Pillehill satsar på den skånska terroiren

Efter snart fem år av fokus på lokalproducerat, och hållbart i allt från mat, dryck, byggnation och bemötande är det dags att ta nästa stora steg.

Arkitektens skiss över hur tillbyggnaden kommer se ut.

För att bättre knyta an till det vackra landskap Pillehill ligger mitt i påbörjas nu byggandet av en ny större restaurang och bar med öppningsbara glasväggar. Här ska man kunna känna närheten till naturen oavsett årstid. Fokus kommer fortsätta att vara lokalproducerat i säsong av hög kvalitet, i så hög grad det går odlat i den egna köksträdgården.

”Vi kommer fortsätta att jobba med fasta menyer som byts dagligen efter de råvaror vi får tag på. Att utveckla det kulinariska med utgångspunkt från drycken är vår styrka och även om jag nu också hoppas vi kan förstärka köket med en ny kreatör och ledare så jag hinner lägga mer fokus på att utveckla hela verksamheten, kommer den biten alltid vara central hos oss. Kombinationen av mat och vin ligger i Pillehills själ.” Jannike Briesenland-Lister, Köksmästare, sommelier och VD.

”Att förstärka svensk vinproduktion ligger oss varmt om hjärtat och vi kommer därför också plantera en del vin i vår egen trädgård nu i samband med nybyggnationen. Vi blir med det ingen stor vingård, men vi vill öka kunskapen och intresset kring Sverige som vinland. Vi startar säsongen den 14 februari med vinmakarmiddag ihop med K Felix G Åhrberg, Kullabergs Vingård. En typ av samarbete vi hoppas kunna göra mer av.” Jannike Briesenland-Lister

Pillehill är redan en av Skånes bästa vindestinationer och fortsätter att utveckla vinlistan kontinuerligt. Brist på lagringsutrymme har varit ett problem för att växa så under våren byggs också en ny större vinkällare med provningsrum för mindre grupper.

Under vintern har det gamla gårdshuset fått nylagt traditionellt skånskt vasstak och den gamla matsalen renoverats till att bli nytt konferensrum. Det nya vinprovningsrummet kommer också dagtid kunna användas som ett grupprum vid konferenser.

”Vi väntar nu besked på nästa bygglovsansökan som innebär att vi också kan bygga nya toaletter och få en bättre tillgänglighetsanpassning så att alla ska kunna komma hit. Går den i lås kommer allt vara klart i god tid inför sommarens högsäsong.” Johan Lister, ägare.

Sommaren 2020 firar gården 150 år och Sydkustens at Pillehill som företag 5 år. Det kommer firas extra under sommarens ”Hällarkvällar”, dryckesprovarkvällar i lättsam stil 6 fredagar i rad med start den 3 juli.

Fakta:
Pillehill är ett gårdshotell, restaurang och vinbar utanför Skivarp, Skåne.
Första spadtaget tas 14/2. Tillbyggnaden beräknas vara klar i början av maj i år.
Arkitekt är Anders Holmberg. Huvudentreprenör är Tremab, Trelleborg.