Pimpad krog intar Vasastan med Saffransfestival – inredningen producerad av Canon

Livets Goda 15 Nov, 2017
Mat och Restaurang Bistro Casper på Dalagatan i Vasastan i Stockholm tar till ett ovanligt knep. Inför årets julbord och Saffransfestival har kvarterskrogen pimpats från golv till tak. Med hjälp av Canon har restaurangen fått en helt ny inredning, bland annat med hjälp av menyer utskrivna direkt på trä och stora vackra saffransbilder utskrivna på dörrar, tapeter, mattor och glas.

Babak Kharazmi, mannen bakom den numera nedlagda persiska restaurangen Kharazmi som nominerats till Gulddraken och årets smaksättare, drar nu igång sitt annorlunda julbord på Bistro Casper som i dag är en restaurang med internationellt kök och personal från hela världen. Trogen sitt persiska ursprung kommer han låta det präglas av saffran, en krydda som dyker upp både i mat och inredning.

– Jag har gjort flera resor bland annat till Iran och Spanien för att se hur man odlar och använder saffran i matlagning. Jag har blivit mer eller mindre besatt av saffran, Jag vill använda saffran och i min restaurang ofta och på ett elegant sätt. I Sverige används saffran under en kort period och man smaksätter kraftigt, saffransmaken tar över, säger Babak Kharazmi.

Under Saffransfestivalen kommer gästerna att få prova på en mängd rätter som fått en extra touch av den exklusiva kryddan. Den kommer exempelvis att finnas i potatisgratänger, sill, majonnäs, honung och knäckebröd. Före eller efter maten kan gästerna sippa på saffransdraja, saffransmojito eller ta sig en saffransshot.

– En viktig fråga har varit hur man matchar saffransrätterna med dryck. Vi har därför tagit fram särskilda viner för just detta. Den som är nyfiken får komma hit och smaka.

Den som besöker krogen kommer inte bara få en smakupplevelse. Även ögat kommer att få sitt. Förutom att menyerna är tryckta på trä så har hela restaurangen fått ett varmt saffranstema. Canon har bidragit med utskrifter på dörrar, pelare, väggar, mattor och glas. Längs hela baren och på väggar sitter bilder på krokusblommor från Iran och spanska La Mancha, bilder som Babak Kharazmi själv tagit på sina saffransresor.

– För oss är detta ett nytt och innovativt sätt att visa upp vad Canons printteknik verkligen kan åstadkomma, att man kan printa på nästan vad som helst och förvandla en miljö till något helt annat. Konceptet, som vi kallar Canon Digital Art, är ett enkelt sätt för exempelvis pop up stores, food trucks, hotellobbys och barer att skapa tillfälliga, kreativa förändringar. Vi uppmanar folk som har vägarna förbi att kika in och inspireras och se slutprodukten i en verklig situation. Och samtidigt få sig något gott att äta och dricka, säger Joerg Gugel, VD på Canon Svenska.

Saffransfestivalen pågår mellan den 15 november och 20 december.
Bistro Casper hittar du på Dalagatan 44 i Stockholm.
Följ projektet på #canondigitalart. Kreatör bakom det är Canons Åsa Törnquist.


Dolcetto från Ceretto släpps i Små Partier

Vin Den 5 juli släpps ekologiska Dolcetto d’Alba DOC, Rossana 2017…
17 Jun, 2019

BUBS Godis bygger ny fabrik igen – fördubblar produktionskapaciteten

Övrigt BUBS Godis fortsätter att satsa och bygger ytterligare en godisfabrik…
17 Jun, 2019

Global grillskola - Kimchi

Mat och Restaurang Ta grillningen till nästa nivå! Att experimentera med nya smaker…
17 Jun, 2019

Mathias Dahlgren lanserar cateringkoncept

Mat och Restaurang Mathias Dahlgren konceptualiserar sin cateringverksamhet och därmed uppdateras erbjudandet och…
17 Jun, 2019

Nordic Snus lanserar ny midsommardosa

Övrigt Midsommar handlar om detaljer. Vädret, sillen, potatisen, midsommarstången och musiken.…
17 Jun, 2019

Sake Yuzu Ile Four finns nu Systembolaget

Whisky och Bourbon Premium Yuzu är en japansk citrusfrukt som smakar som en blandning…
17 Jun, 2019

Den bästa maten för padel

Övrigt Padel, eller padeltennis, är den nya sporten som tagit hela…
14 Jun, 2019

Sommarens cigarrpaket

Whisky och Bourbon Plötsligt är det nära midsommar och då gäller det att…
14 Jun, 2019

Årslagrat älggräsbrännvin

Whisky och Bourbon Spirae är ett ekologiskt svenskt brännvin kryddat med älggräs. Gjort…
13 Jun, 2019

Mackmyra lanserar Moment Skogshallon

Whisky och Bourbon Mackmyra lanserar en whisky med somriga smaker i den limiterade…
13 Jun, 2019

Sommarens fräschaste sallad

Mat och Restaurang Mattrender kommer och går, men Medelhavsmaten består. Smaken är givetvis…
13 Jun, 2019

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs börjar använda återvunnen PET i sina flaskor för…
13 Jun, 2019

Nu lanseras Big Mac Bacon i Sverige

Mat och Restaurang Nu kommer Big Mac Bacon till Sverige. Den ikoniska hamburgaren…
13 Jun, 2019

Radisson Blu Royal Viking Hotel – en designdröm efter totalrenovering

Mat och Restaurang Radisson Blu Royal Viking står nu klart efter en totalrenovering…
12 Jun, 2019

Turesgruppen öppnar Regeringsgatan 21 – en ny matdestination i Gallerian

Mat och Restaurang Gallerian utökar sitt kulinariska utbud med en ny restaurang –…
12 Jun, 2019

Kavli väljer Falköpings Mejeri som ny mejeriproducent

Mat och Restaurang Kavli tecknar ett 10-årigt avtal med Falköpings Mejeri och säkrar…
12 Jun, 2019

90-åring får ny kostym

Mat och Restaurang När Falksalt uppdaterar med nytt utseende är historia lika viktig…
12 Jun, 2019

Ny undersökning visar: Det vill svenskarna ha med sig på flyget

Övrigt En flygresa upplevs ofta som starten på semesterresan, och om…
12 Jun, 2019

Whispering Angel Magnum och Rock Angel rosé från Château D’ Esclans

Vin Whispering Angel Magnum och Rock Angel rosé från Château D’…
11 Jun, 2019
Artikelarkivet