Pimpad krog intar Vasastan med Saffransfestival – inredningen producerad av Canon

Livets Goda 15 Nov, 2017
Mat och Restaurang Bistro Casper på Dalagatan i Vasastan i Stockholm tar till ett ovanligt knep. Inför årets julbord och Saffransfestival har kvarterskrogen pimpats från golv till tak. Med hjälp av Canon har restaurangen fått en helt ny inredning, bland annat med hjälp av menyer utskrivna direkt på trä och stora vackra saffransbilder utskrivna på dörrar, tapeter, mattor och glas.

Babak Kharazmi, mannen bakom den numera nedlagda persiska restaurangen Kharazmi som nominerats till Gulddraken och årets smaksättare, drar nu igång sitt annorlunda julbord på Bistro Casper som i dag är en restaurang med internationellt kök och personal från hela världen. Trogen sitt persiska ursprung kommer han låta det präglas av saffran, en krydda som dyker upp både i mat och inredning.

– Jag har gjort flera resor bland annat till Iran och Spanien för att se hur man odlar och använder saffran i matlagning. Jag har blivit mer eller mindre besatt av saffran, Jag vill använda saffran och i min restaurang ofta och på ett elegant sätt. I Sverige används saffran under en kort period och man smaksätter kraftigt, saffransmaken tar över, säger Babak Kharazmi.

Under Saffransfestivalen kommer gästerna att få prova på en mängd rätter som fått en extra touch av den exklusiva kryddan. Den kommer exempelvis att finnas i potatisgratänger, sill, majonnäs, honung och knäckebröd. Före eller efter maten kan gästerna sippa på saffransdraja, saffransmojito eller ta sig en saffransshot.

– En viktig fråga har varit hur man matchar saffransrätterna med dryck. Vi har därför tagit fram särskilda viner för just detta. Den som är nyfiken får komma hit och smaka.

Den som besöker krogen kommer inte bara få en smakupplevelse. Även ögat kommer att få sitt. Förutom att menyerna är tryckta på trä så har hela restaurangen fått ett varmt saffranstema. Canon har bidragit med utskrifter på dörrar, pelare, väggar, mattor och glas. Längs hela baren och på väggar sitter bilder på krokusblommor från Iran och spanska La Mancha, bilder som Babak Kharazmi själv tagit på sina saffransresor.

– För oss är detta ett nytt och innovativt sätt att visa upp vad Canons printteknik verkligen kan åstadkomma, att man kan printa på nästan vad som helst och förvandla en miljö till något helt annat. Konceptet, som vi kallar Canon Digital Art, är ett enkelt sätt för exempelvis pop up stores, food trucks, hotellobbys och barer att skapa tillfälliga, kreativa förändringar. Vi uppmanar folk som har vägarna förbi att kika in och inspireras och se slutprodukten i en verklig situation. Och samtidigt få sig något gott att äta och dricka, säger Joerg Gugel, VD på Canon Svenska.

Saffransfestivalen pågår mellan den 15 november och 20 december.
Bistro Casper hittar du på Dalagatan 44 i Stockholm.
Följ projektet på #canondigitalart. Kreatör bakom det är Canons Åsa Törnquist.


Boulebar tar in digital marknadschef

Mat och Restaurang Boulebar, restaurangen och inomhusparken där kärleken till boule och fransk…
14 Oct, 2019

Alkoholfri öl vinner första pris på Stockholm Beer and Whisky Festival

Whisky och Bourbon Det alkoholfria ölbryggeriet Big Drop Brewing Co belönas med en…
14 Oct, 2019

Årets Tomteglass är äntligen här – säg hej till marsipangris

Övrigt Nu nalkas Sveriges glassigaste jultradition - Tomteglass 2019 är här…
14 Oct, 2019

Nytt släpp av A Lisa från bodega Noemía

Vin Den 18 oktober släpps 4200 flaskor och 1200 magnumflaskor av…
14 Oct, 2019

Belgisk julöl från Abbaye D'aulne i Belgien - på Systembolaget 1 november

Whisky och Bourbon Första den november finns Julölen D'aulne Christmas Triple Ale 9…
11 Oct, 2019

Årets skörd av färsk Kalix löjrom

Mat och Restaurang Nu har det första partiet av färsk Kalix löjrom anlänt
11 Oct, 2019

Pontus Frithiof blir officiell partner till Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020

Mat och Restaurang Pontus Frithiof blir officiell partner till Porsche Carrera Cup Scandinavia…
11 Oct, 2019

Frog's Leap Chardonnay - åter i lager

Vin Nu finns Frog's Leap Chardonnay åter i lager.
11 Oct, 2019

Årets pepparkakssmak är här

Mat och Restaurang Det doftar tradition - för sjätte året i rad har…
11 Oct, 2019

Bakom kulisserna hos Tamahagane

Övrigt En modern kökskniv och ett traditionellt samurajsvärd. Tro det eller…
10 Oct, 2019

LD Fält gör comeback lagom till jaktsäsongen

Övrigt LD:s populära specialutgåva i camouflagemönstrad dosa - LD Fält -…
10 Oct, 2019

Marabou Pepparkaka

Övrigt Lagom till att uppladdningen inför jul tar vid lanserar Marabou…
9 Oct, 2019

Gästspel: Kenya AA+ rostas just nu hos kafferosteriet Koppar

Övrigt "En gång i månaden rostar vi exceptionella kaffen som vi…
9 Oct, 2019

Nu lanseras Jula-must

Övrigt Lagom till årets julhandel lanseras den nya Jula-musten. – Vi…
9 Oct, 2019

Matsvinnet ökar i Sverige: Livsmedelsbranschen vill lösa problemet

Mat och Restaurang Svenska folket vill minska sitt matsvinn för klimatets skull, enligt…
9 Oct, 2019

Kampanjen ”Get That Pizza” tar reda på hur långt man är beredd att gå för en Grandiosa pizza

Mat och Restaurang För att ta reda på exakt hur långt människors begär…
8 Oct, 2019

Proteinberikade våfflor - gott och nyttigt

Mat och Restaurang Charlotte Beijer har här skapat ett såväl nyttigt som gott…
8 Oct, 2019

Matsmart tar in 182 miljoner för internationell expansion

Mat och Restaurang Matsmart tar in 182 miljoner kronor i en investeringsrunda. Ny…
8 Oct, 2019

Grytsäsong

Mat och Restaurang Alla årstider har sin charm – inte minst när det…
8 Oct, 2019

Nyhet på norska Vinmonopolet - Rémy Martin VSOP i svartfrostad flaska

Whisky och Bourbon Det är inte bara svenska marknaden som får ta del…
8 Oct, 2019
Artikelarkivet