”Med passion och känsla för klassisk elegans fångar den noggranna Eric Sussman den kaliforniska solens druvmognad i precis rätt ögonblick utan att vinerna blir för tunga. Finess och fräschör står alltid att finna i dem, oavsett det rör sig om chardonnay, pinot noir, syrah eller zinfandel (den enda druvsort han själv har planterad). Sviten av främst vingårdsviner av pinot noir är övertygande, men även de mer generiska tappningarna är av god kvalitet och bjuder på ursprungskänsla och utsökt balans. ””För mig kommer det i och för sig aldrig att handla om att göra mycket vin, utan mer om att göra verkligt bra viner””, säger han när man frågar om utvecklingen av Radio Coteau. Mer än 6 000 lådor vin blir det sällan och av det utgör andraetiketten County Line ungefär en tredjedel. Det är just serien County Line som har blivit den stora succén, inte minst för att Eric lyckas skapa viner som erbjuder full känsla för druvsort och ursprung till priser som måste ses som fyndmässiga. På Systembolaget finns sedan en tid den riktigt trevliga 2012 County Line Pinot Noir (nr 79113 / 262 kr / 91 LGP) från flera vingårdar i Sonoma Coast, som liksom vinerna från Radio Coteau görs av köpta druvor men till skillnad från dem också innehåller lite pressvin för att ge ökad struktur och fräschör till vinet. Stilistiskt kan man räkna Radio Coteau och deras andraetikett County Line till den nya tidens viner i Kalifornien, och just det här vinet klockas in på cirka 13.8 procents alkoholhalt, helt i linje med tidens lättare stil. Doften är inbjudande och generös i en charmerande fruktig stil med inslag av mörka körsbär och solsöta vildhallon, men också med en liten syrligare rödfruktig nyans. En diskret kryddig nyans av ekfaten finns här, men precis som vanligt har vinmakaren Eric Sussman en mycket god hand med ek och balansen är därför utmärkt. Texturen är silkeslen, också det ett hustypiskt tecken här hos Radio Coteau, syran frisk och tanninerna ytterst behagliga. Ett tecken på den ypperligare kvaliteten är hur väl vinet står sig i glaset, där det växer och blir mer nyanserat och elegant med luft, och i öppen flaska där det behåller sin parfym och goda fräschör i två dygn. Bara det är imponerande. Drick vinet nu, serverat vid cirka 16 grader och gärna luftat i karaff under minst en halvtimma.”
998