Hem Mat & Restaurang Pinsa toppad med parmaskinka, burrata & svartkål till läcker nebbiolo

Pinsa toppad med parmaskinka, burrata & svartkål till läcker nebbiolo

av Livets Goda

Symbiosen mellan italiensk matlagning och dess viner vågar vi påstå är snudd på oslagbar och kanske det hänger samman med tydlig identitet i såväl mat som dryck samt att aldrig konstla till det. Till en pinsa, ett mellanting mellan pizza och foccacia och som vi toppat med parmaskinka, rostad svartkål, burrata, parmesan och basilika, så blir samspelet omedelbart bekräftat. I våra glas, nya fina 2020-årgången av Leunin Langhe Nebbiolo från Giacosa Fratelli. 

Recept – per pinsa

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vinet

2020 Giacosa Fratelli Langhe Nebbiolo Leunin, Piemonte, Italien

Nr. 77488 (750 ml) 13,5%, 139 kr, 88 p
Den exceptionella 2020-årgången skiner starkt i Leunin som visar upp en örtig rosendoftande profil med hintar av läder och tjära som snyggt lindar in det transparent rödbäriga. Munkänslan uppvisar skön mognad i fruktigheten som pendlar mellan jordgubbar, körsbär och blåbär medan pigg syra och välsvarvade nebbiolotanniner skänker ryggrad till strukturen. Några droppar bittermandel hänger med i den örtiga smaken och viss eldighet värmer i avslutet som har ett juicy anslag. En mycket stark och lyckad årgång av stabila Leunin som dricks med stort välbehag redan idag, lätt kylt.

Matchningen
Fluffigt bröd, sälta från parmaskinkan, grönt från svartkålen och fetma från osten; mer behöver inte denna nebbiolo för att glänsa och skapa feelgood i vardagen eller till fest.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING