Hem Whisky & Bourbon Pisco, en ny sprittrend

Pisco, en ny sprittrend

av Livets Goda

Pisco är en sydamerikansk druvsprit, initialt framställd i Peru varifrån den också har fått sitt namn, men faktiskt till större del också i de norra odlingszonerna i Chile. Länge var det just den chilenska piscon som fanns att köpa i Sverige, men med en alltmer utvecklad bartenderkultur har efterfrågan på peruansk pisco ökat. Spritimportören Cask & Co, bakom vilka bartenders Rhys Vickery och Mohammad Manouchi står, har under ett par års tid importerat ett par peruanska piscosorter. Nu i höst har de kompletterat sin portfölj av pisco med ytterligare ett kvalitetsmärke, Barsol. ”Vi började arbeta med Barsol redan i december förra året och de har varit fantastiska att samarbeta med, de är mycket måna om att finnas på den svenska marknaden”, säger Rhys, som lägger till att Barsol har blivit ett bra och lite uppgraderat komplement till de piscosorter man sedan tidigare säljer. Barsol är en förhållandevis liten producent som till skillnad från de flesta tillverkare av pisco inte gör något vin, utan enbart fokuserar på pisco. Man gör en serie av druvtypiska piscosorter såväl som blandningar och den finaste typen som kallas mosto verde. Primero Quebranta (ca 362 kr / 87 p) görs av druvsorten quebranta, en naturlig mutation av listán prieto, den första druvsorten som till Peru kom med spanjorerna, och buteljeras vid en styrka om 41.3 procent. Det här är en len, lätt fruktig och något aromatisk pisco med fina toner av gula russin och en diskret blommighet. Smakmässigt bjuder den på en diskret druvsötma inledningsvis, men eftersmaken är torr och något eldig. Ett steg upp i fruktintensitet och finess möter man i Selecto Torontel (ca 450 kr / 89 p) , vars blommighet och nästan citrusaktiga frukt är lite mer uttalad. Totalt sett upplever man den här piscon som fylligare, och trots att även den här piscon är något eldig upplever man den lite bättre sammansatt och balanserad just tack vare den rikare kroppen och eftersmakens längd. Nog kan man dricka den här piscon som den är, men båda sorterna är framför allt lämpliga att användas till drinkar. Till Selecto Acholado (ca 374 kr / 87 p) tre druvor, dels den allra vanligaste quebranta, dels de mer aromatiska torontel och italia. Den här piscon är något mildare i doften och smaken än Selecto Torontel, men den har en fin fruktighet (som framför allt kommer från sorten italia) i en lite muskataromatisk stil, en god intensitet utan att vara fyllig och en försiktig syrlighet. Trots den något lägre alkoholhalten, 40.5 procent, upplever man eftersmaken något eldig. Också den här sorten används bäst till drinkar. Den finaste kategorin pisco kallas mosto verde, detta eftersom man inte har jäst den nypressade druvmusten fullt ut innan den har destillerats. Det ger uttryck i en mer färskt druvaromatisk och blommig karaktär i spriten. Helt klart är det ett steg upp i finess i Supremo Mosto Verde Quebranta (ca 453 kr / 90 p), en riktigt fin druvsprit med både blommighet och en fin känsla av färskpressade druvor. Den lilla nyansen av mandel gör också sitt till för elegansen och tack vare den stora fruktintensiteten noterar man inte alkoholen (41.5 procent) lika tydligt som i de andra sorterna med samma styrka. Den här sorten kan man gärna dricka rumstempererad som den är, men den är också användbar till drinkar. Tack vare sin mer aromatiska druvsort är Supremo Mosto Verde Italia (ca 473 kr / 91 p) den mest eleganta och charmerande av de fem piscosorterna. Doften upplevs något större och mer uttalad, frukten är aningen mer yppig, blommigheten friskare och känslan av färskpressade druvor än större. Allt detta ger också en aning mer förfinat sammansatt eftersmak, vilket också gör just den här sorten mer lämpad att dricka som den är. Piscotrenden är inte bara utbredd i barer och restauranger med peruanska förtecken, pisco har hittat till många fler barer än så och ingår idag i en lång rad olika barer. Merparten av all pisco används nämligen just i cocktails. Barsol importeras av Cask & Co, www.caskcompany.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING