Hem Whisky & Bourbon Pizzan som görs på ölrester

Pizzan som görs på ölrester

av Livets Goda

Den cirkulära pizzan är gjord på resterna från bryggningen av Norrlands Guld Ljus Ekologisk. Drav, som restprodukten kallas, är det som blir över när man brygger öl och består av krossat kornmalt och innehåller långa kolhydrater och endast 1.5% socker.

– Drömmen är sann: Nu kan man inte bara dricka, utan även äta öl. Smaken blir lite grövre, brödigare och fylligare; bärsigare helt enkelt, beskriver Anders Östblom på 800 grader skapelsen. 

Drav innehåller ungefär lika mycket protein som mandlar, är mycket fiberrikt, ger pizzadegen lägre glykemiskt index och går utmärkt att använda i matlagning.

– Att öl och pizza går hand i hand är ju allmänt känt men nu har vi tagit det till nästa nivå. Pizzan blir grymt god, det är bra för miljön att resurser återanvänds och som en bonus blir pizzan till och med nyttigare, säger Stefan Santos, marknadschef för öl på Spendrups.

Chiara Organica, som pizzan döpts till, är gjord på en pizzadeg som innehåller 1/3 ekologisk drav, och toppas med tomatsås, mozzarella, parmesan och basilika. Pizzan kommer att serveras på 800 grader mellan den 15 och 22 juni och på festivalerna Way Out West och Popaganda under sommaren.

– Vi genomför det här som ett storskaligt experiment på några av Sveriges största musikfestivaler i sommar, och om det faller väl ut så vill vi också att se över möjligheten för pizzerior att beställa drav direkt från oss framöver, fortsätter Stefan Santos.

Här är en film som visar hur öl-pizzan tas fram:

RELATERAD LÄSNING