Hem Mat & Restaurang Pizzasugen?

Pizzasugen?

av Livets Goda

Nyårsdagen är den dagen som det traditionsenligt brukar säljas flest pizzor. Men varför inte göra din egna, lyxiga, nyårsdagspizza? Här inspirerar vi med denna löjromspizza!

Pizza är kanske den maträtt som tillsammans med spaghetti och köttfärssås har flest ansikten runt om i hemmen. Den passar lika bra till fredagsmyset som till finmiddagen eller varför inte på söndagen som huvudvärkstablett? Här har vi en skönt elegant pizza bianca på löjrom (som gärna får vara från Kalix) som vi helst skär upp i mindre tårtbitar och avnjuter tillsammans med stora klunkar av Win Win Riesling.

Ingredienser (4 personer)

Pizzadeg
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk rapsolja
7 dl vetemjöl special
2 tsk salt

Ostcrème
2 1⁄2 dl mascarponeost
2 dl Västerbottensost®, riven
1 msk olivolja
Salt
2 tsk citronpeppar

Topping
150 g löjrom
Svartkålschips
1 rödlök, finhackad
1 dl dill
1 dl crème fraiche
Finrivet skal från citron
4 msk kapris 

Så gör du:
Pizzadeg
Lös upp jäst i 0,5 dl rumstempererat vatten i en bra bunke som rymmer alla ingredienserna. Rör ner olja, resten av vattnet (2 dl) och mjöl och knåda degen i ca 10 minuter innan du tillsätter saltet. Fortsätt sedan knåda i 5 min. Låt därefter degen jäsa i ca 45 min.

Ostcrème
Blanda alla ingredienser i en bunke. Smaka av med salt och citronpepparpeppar

Svartkålschips
Skölj och torka kålen. Skär bort den stora nerven i mitten och dela kålen i mindre bitar. Fritera i olja i en djup stekpanna på låg värme tills de är knapriga. Var försiktig så att de inte bränns. Häll av och lägg på en handduk eller hushållspapper. Krydda med citronpeppar och eventuellt extra salt.

Pizza
Vi valde att göra fler mindre pizzor (dela i så fall upp degen i mindre bitar, typ som storleken av en tennisboll) men du väljer såklart själv. Dela annars degen i fyra bitar. Kavla oavsett storlek ut degen riktigt tunt. Bred ut ett jämnt lager ostcréme över pizzorna och grädda högt upp i ugnen ca 5 minuter på så hög värme du kan. Beroende på spis så prova dig fram vad som funkar bäst. Ta ut pizzan och toppa med löjrom, rödlök, dill, crème fraiche, kapris och avsluta med svartkålschipsen. Avsluta med med lite rivet citronskal.

Vinet

2019 Win Win Riesling Trocken

Nr 79394, 139 KR, 89 LGP

Stor, aromatisk och ungdomlig doft av saftiga persikor, syrliga äpplen, lime och en touch tropiskt. Smaken har rieslingdruvans omisskännliga syra när den kommer från högklassiga tyska producenter, klingande ren stenfrukt som svepts in av citrus, honung och ört samt ett aptitretande, saftigt avslut. 2019 är överlag ett fantastiskt år där rieslingvinerna har en särdeles imponerande skärpa och Von Winning har definitivt fått till det.

MATCHNINGEN
Aromatik möter aromatik och lime möter lime och allt gifter sig riktigt fint. Vinet ger pizzans fräschör en bra skjuts och tillsammans fyller de smakbildens hela register. Spännande hur kaprisens syra och krydda matcher vinet utan kompromisser och nästan skapar en beroendeframkallande känsla.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING