Hem Whisky & Bourbon I fredagens romglas – Plantation Isle of Fiji

I fredagens romglas – Plantation Isle of Fiji

av Anders Enquist

Nog var vi alla, åtminstone i Svedala, lite tvåa på bollen innan vi insåg kvaliteten i rom från Fijiöarna. Plantation är en av de fina romproducenter som fick oss att vidga vyerna och se längre än näsan räcker, ungefär. Isle of Fiji är ingen nyhet, den har funnits på SB sedan 2020, men det här är den senaste batchen, som vi nu har i glasen. Häng med…

Plantation Isle of Fiji är gjord på melass som har destillerats både i kolonn- och traditionell potstillpanna. Därefter har spriten lagrats i amerikanska bourbonfat i sitt ursprungliga terroirklimat under två-tre år innan den i sedvanlig ordning skeppas till cognacshuset Masion Ferrand i sydvästra Frankrike. Där får rommen ytterligare ett års lagring i ex cognacsfat.

Plantation

Isle of Fiji, 40%

Nr 82110 / 700 ml / 389 kr / 90
Att inta Plantations ”instegsrom´s”, det vill säga de mindre kostsamma och alkoholmässigt snällare varianterna, är också en fin påminnelse om hur mycket Plantation´s har förfinat och förbättrat sina egenskaper sett tillbaka sisådär 20 år. Kvaliteten är solid från insteg till de mer dynamiska rommen huset har i sin portfölj. Beträffande Isle of Fiji så är det så att Fijiöarna onekligen har sin egna unika terroir som Plantation nyttjar. Visst kan det ibland bli lite av att ”finns det olika grader i helvetet?” när unikheten ska pekas ut i olika rom, och det gör det. Fijirom har ofta en mer vegetal och rundare, mer bräckt havsbris som ett kännetecken, det vill säga en blandning mellan sött och salt. Och tänk vita koraller i stället för svarta. Tänk rosa strandblommor i stället för vita. Ja, något i den stilen. Ibland drar nästan en luftig vulkaniskt jordigt blästrad sand igenom den arrak, vanilj och karamelligt sockersötade fruktigheten, som naturligtvis är tropisk med ananas, aprikos, pumpa, kiwi, mango och gul persika. Och därmed har ni också fått varudeklarationen för denna snyggt frodiga rom, med tillägget finstämda cederdragna tobakshintar i avslutet. Riktigt trivsamt med andra ord.

Inspiration till Plantation: banankaka, torkade hallon, choklad och vaniljglass

(4 personer)

SMET STEG 1
125 g bovetemjöl
100 g vetemjöl (eller använd endast bovetemjöl)
1,25 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
3 tsk vaniljsocker

SMET STEG 2
3 bananer, mosade
1 ägg, rumstempererad
50 ml olivolja
70 ml lönnsirap
140 g yoghurt

1 tsk mortlad kardemumma

CHOKLADSÅS
100 g choklad 70%
100 g choklad smaksatt med hallon
1 msk uppvispad grädde
1 tsk vaniljextrakt

ROMSÅS
2 dl äkta lönn sirap
1 msk mörk rom
0,5 dl torkade hallon
Rapsolja till att smörja formen med Vaniljglass av hög kvalité
Florsocker

GÖR SÅ HÄR
BANANKAKAN
Sätt ugnen på 160 grader. Smörj och mjöla en form. Blanda alla ingredienser i steg 1 i en bunke. Gör sedan i ordning alla ingredienser i steg 2 i olika skålar och vänd ner dom samtidigt i samma bunke som ovan. Blanda försiktigt ihop allt med en slev. Häll smeten i formen, toppa med kardekumma och grädda i ugnen ca 60 minuter.

CHOKLADSÅS
Under tiden gör du ordning chokladsåsen genom att bryta choklad i bitar och smält den i en djup tallrik över hett vatten i en kastrull. Låt vattnet koka upp men sänk sedan värmen och placera tallriken ovanpå. Häll över den rinnande chokladen i en kastrull och tillsätt vaniljextrakt och grädden under omrörning. Håll varm men inte het.

ROMSÅS
I en kastrull så värmer du lönnsirap och rommen. Smaka av om du föredrar mer eller mindre rom. Vispa ordentligt och håll sedan varm.

SERVERING
Servera en tjock skiva banankaka mitt på tallriken och börja med att droppa romsåsen över, fortsätt med chokladsåsen. Klicka på en kula vaniljglass och pudra florsocker över och strö torkad hallon över.

RELATERAD LÄSNING