Hem NyheterNyhet WB Plantation Jamaica 10YO tar plats i tillfälligt sortiment

Plantation Jamaica 10YO tar plats i tillfälligt sortiment

av Livets Goda

Plantation Jamaica: Den 22 september lanserar den romproducenten Plantation Rum, en vintage rom som hyllar Jamaicas romkultur – Plantation Jamaica 10YO. Produkten släpps i 3600 exemplar i Systembolagets tillfälliga sortiment. Artikelnummer: 22101, 569 kr.

Plantation Jamaica

Plantation Jamaica

Plantation Jamaica 10YO är en dubbellagrad rom med beteckningen Grand Terroir. Beteckningen är ett begrepp som används inom Plantation för att betona och markera ursprunget eller det geografiska området. Den har lagrats på bourbon-fat under åtta år och sedan ytterligare två år på franska, cognacs-ekfat.

Jamaica ingår i ögruppen Stora Antillerna och ligger lite för sig själv cirka 15 mil söder om Kuba. Sockerrör har odlats på Jamaica sedan 1673 och romdestillationen är troligen nästan lika gammal. Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay – ön där den kraftfullaste whiskyn produceras. Det var britter som annekterade Jamaica och de tog med sig sina destilleringsmetoder. Därför tillverkas Jamaicansk rom, precis som singelmaltwhisky, oftast i potstills och lagras på ekfat. Även klimatet på Jamaica kan vara närmast brittiskt, om än något varmare. Ön är dock svalare än andra karibiska öar och präglas ständigt av salta havsvindar och hög fuktighet.

Nr 22101 | 3600 Buteljer | 569 kr | 42 % vol. | 700 ml | TSV

RELATERAD LÄSNING