Hem NyheterNyhet WB Plantation Vintage Australia 2007 – unik rom från Down Under

Plantation Vintage Australia 2007 – unik rom från Down Under

av Livets Goda

Plantations och Alexandre Gabriels resa till romvärldens mest fascinerande länder fortsätter. Nu har turen för första gången kommit till Australien. Den omtalade vintageserien har fått ännu en utgåva som visar upp unik terroir och romtradition. Den 26 oktober släpps 312 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment. Artikelnumret är 11737 och priset 849 kr

Plantation Vintage Australia 2007 – unik rom från Down Under
25.10.2021 12:12:10 | Spring Wine & Spirits AB

Plantations och Alexandre Gabriels resa till romvärldens mest fascinerande länder fortsätter. Nu har turen för första gången kommit till Australien. Den omtalade vintageserien har fått ännu en utgåva som visar upp unik terroir och romtradition. Den 26 oktober släpps 312 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment. Artikelnumret är 11737 och priset 849 kr.

Plantations Vintageserie är en jordenruntresa som låter oss uppleva hur högklassig rom uttrycker traditioner, terroir och tillverkningsmetoder. Det här släppet är extra speciellt då det är första gången någonsin som Plantation buteljerar en australiensisk rom. I detta avlägsna hörn av romvärlden blev sockerrörsodlingen tidigt en inkomstkälla för nybyggarna vid  plantagerna. Australiens äldsta romdestilleri, Beenleigh Artisan Distillery i Queensland, började producera rom år 1884, men tillverkningen är äldre än så. Legenden säger att Beenleigh från början var ett illegalt båtdestilleri som stånkande uppför Albertfloden och erbjöd sockerrörsodlarna snabb och elegant destillering utan myndigheternas inblandning.

– Plantation Australia 2007 får mycket av sin komplexitet från en unik jäsning med ovanlig fissionsjäst (pombe)  tillsammans med så kallad dunder, som är en form av surmäsk. Jäsningen pågår i tolv dagar. Därefter tillsätts traditionell jäst och mäsken får jäsa ytterligare tre dagar innan den destilleras i pot stills, säger Hugo Simberg, Brand Manager hos Spring Wine & Spirits.

Plantation Australia har inledningsvis lagrats i 13 år på 21 gamla bourbonfat i Beenleighs lagerhus i det varma australiensiska klimatet. Därefter har rommen fraktats med båt till sydvästra Frankrike för ytterligare ett års lagring på franska ekfat hos cognacshuset Maison Ferrand. Denna speciella dubbellagring tillför komplexitet och är Plantations- och vintageseriens signum. Plantations vintageserie har karaktäristiskt konstfulla och färgsprakande förpackningar. Varje land representeras av en fågelart. Australia 2007 pryds av den vita kakaduan, som är Australiens nationalfågel.

Plantation Vintage Australia 2007
Art nr: 11737
Pris: 849 kr
Alk halt: 49,3 % vol.
Volym: 700 ml

 

RELATERAD LÄSNING