Hem Whisky & Bourbon Ny rom på SB: Plantation Vintage Trinidad 2009, 51,8%, 93p

Ny rom på SB: Plantation Vintage Trinidad 2009, 51,8%, 93p

av Anders Enquist

I veckan släpptes Plantations femte nedslag i deras vintageserie. Denna gång är ursprunget Trinidad. 474 flaskor släpps på den svenska marknaden. Plantation Vintage Trinidad 2009 har blandats av 24 fat som Alexandre Gabriel och romhistorikern Andrew Hassell från West Indies Rum Distillery på Barbados hittade när de utforskade Trinidad Distillers lagerhus.

Plantation Vintage Trinidad 2009, 51,8% 

Nr 40944 / Nr 699 kr / 93p
I Trinidad hittar vi rom som lagrats hos Trinidad Distillers i 11 år i 200 liters använda bourbonfat. Efter detta har faten skeppats till Frankrike för lagring ytterligare ett år i 400-liters franska ekfat enlig Plantation ”house style”. Vi har en rom med relativt tydliga och för rommen passande båtoljiga fatavtryck vilket skapar bra edge och kryddighet i bettet. I fruktigheten ligger en syrlig citrusglans och underliggande röda bär som med sötman tonsätts av etsningar från karamelliserat socker, vanilj, arrak, choklad och lakrits.
I avslutet stramas slipsknuten snyggt åt och avger vissa palmblad, tobak och ceder. Vintage Trinidad är en rom i smaksättningen, men strukturellt sett med whiskykaraktär.
Passar faktiskt ganska bra ihop.

RELATERAD LÄSNING