Poças Junior -en dold pärla bland portvinsvänner

Pedro Pintão (till vänster på bilden ovan) besöker Livets Goda-redaktionen. Han hör till den fjärde generationen som nu lotsar portvinshuset vidare på dess hundraförsta levnadsår. 1918 etablerade nämligen Manoel Domingues Poças Júnior firman och tillsammans med sin farbror så etablerade han en firma som fokuserade på att sälja vinsprit till producenterna, en väsentlig ingrediens i portvinet. Sedermera kom de även att involveras i portvinsproduktionen själva och skaffade sig en lodge i hamnstaden Vila Nova de Gaia.

Idag äger Poças tre egendomar i portvinsdalen; Quinta das Quartas, Quinta Sta Barbara och Quinta de Vale Cavalos. Och det som länge varit husets signum är de fatlagrade årgångsvinerna, så kallade colheitas, även om Poças såklart också allt mr gett sig i kast med Vintage Port och Late Bottled Vintage. Och bordsviner från Douro.

Familjemedlemmen Jorge Manuel Pintão har styrt vinmakandet i mer än 30 år och varit en väsentlig del av det som gett Poças sitt renommé. Husets stil kännetecknas av finess och det är aldrig tal om extraktion, överdriven intensitet utan här är uttrycket åt det mer subtila hållet till, inte minst i Colheita-vinerna. Men även husets Vintage Port håller hög klass och har hamnat något i skymundan av övriga viner även om nivån kanske aldrig varit högre än den är i deras stora 2016.

Livets Goda har provat genom ett antal viner från Poças och ett par av dem är tillgängliga via Systembolaget. Övriga är viner från den egna samlingen för att visa upp potentialen. Du kan även besöka lodgen om du är i Porto med Vila Nova på andra sidan floden, för ett större urval.

Colheita

1992 Colheita Pedro visar upp en av de främsta årgångarna vi provat från Poças och det är ett mindre mästerverk. Allt är så sammansmält och ändå med frukt kvar; gåshudskänslan är inte långt borta…

Här bjuds det komplexitet och färska valnötter som får sällskap av fuktig piptobak, torkade frukter och en kryddig träton som har en liten touch av volatilt, något som lyfter vinet och skänker ett större djup. Fräschören är i centrum och fortsätter även i gommen med otrolig närvaro, behaglig intensitet och kryddiga tobakstoner varvat med nötter, apelsiner och fat. Syran är högre än vad man ofta får i en colheita och avslutet har en torr knorr som också är litet av husstilen. Fenomenalt bra. 95/100 LGP

1996 Colheita En prototyp över husets stil och hur man hanterar frukten i sin colheita. 1996:an är i gränslandet med en lätt röd färgstrimma kvar i nyansen men även smaken som inte helt släppt den transparenta körsbärskänslan till förmån för de mer torkade tonerna. Allt kompletteras med nötiga toner, russin och tobak i en skön, stenkällarosande bouquet. Smaken andas finess och är snyggt följsam med en hint tanniner kvar, rödsyrlig frukt och bästa tobak. Servera sval för största upplevelsen. Att den här kostar 180 kronor för en halvflaska och finns i mer än 70 bolagsbutiker är värt en applåd! 93/100 LGP

2008 Colheita Husets yngsta årgångsmärkta tawny som vi provar är nollåttan och här finns mer av den ungdomligt charmiga frukten även om vissa mognadsnyanser kikar fram. Det rödbäriga är i centrum, likaså kryddigheten och fräschören styr såväl doft som smak med fin stringens. Viss ungdomlig fetma ger vinet extra charm och den hör till chokladdessert, ja tack! 91/100 LGP

Late Bottled Vintage Port

2013 Late Bottled Vintage Port För den som inte vill vänta på sin Vintage Port men ändå få mognadsnyanser gör bäst i att köpa bättre LBV. Med bättre menas sådana som inte filtrerats och således har strukturen kvar för ett längre liv även om det fått mer än fyra års fatlagring. 2013 är ett lättare år som inte går till historien som ett av de stora. Synd ibland, att fokus ligger på de främsta årgångarna för det här vinet lär appellera till de som föredrar elegans och lättare port framför blockbusters. Den fint örtiga stilen med blommiga nyanser, viol inte minst, får sällskap av mörka plommon, lakrits och ett stänk slån och vinet befinner sig ännu på det ungdomliga stadiet. Lätt i kroppen med följsamma tanniner, kryddighet och pigg syra gör det här till en LBV lätt att gilla med mycket ursprungskaraktär. 89/100 LGP

Vintage Port

1985 Vintage Port När åttiofemmorna kom så jämfördes årgången med 1963 och stämningen var på topp. Däremot upplevde många producenter en oerhört aggressiv jäsning av vinerna och detta var precis innan Portugal gick med i EG (1986) och fick resurser att investera i temperaturkontroll. Således var det många som aldrig fick ut maximalt av året och istället viner som fått sig en törn av den högre temperaturen. Men några lyckades och denna har åldrats värdigt i den gamla skolan där mognaden börjar närma sig ett perfekt stadie. Bäst är vinet andra dagen vi provar när det öppnat upp än mer och visar upp plommon, piptobak, rökig stenkross, örtbukett och violer i en ganska älskvärd nos. Likaså smaken är den traditionella med mindre kraft och istället har det mer likheter med åldrande bordsvin. En glimt av tanniner, delikat fruktighet och trätoner ger ett klassiskt Vintage Port-vin. 92/100 LGP

1997 Vintage Port En underskattad årgång som mognar väldigt fint och här har Jorge Manuel Pintãos stil satt sig. Det finns ännu ett sista inslag av det ungdomliga kvar i denna med slån, plommon och mörka körsbär som backas upp av viol, saltlakrits, kryddhylla och fuktig tobak i en ganska generös stil. Gomkänslan fylls av livlighet, generös frukt och ännu närvarande tanniner med fin fräschör och precision i syran. vansinnigt god nu men fem år till och den sitter perfekt. 93/100 LGP

2016 Vintage Port (artikel 90220, 499 kr) Kanske, kanske så är 2016 den bästa årgång vi provat av Vintage Port där vinerna har en svalhet och friskhet som kan saknas i hyllade 2011. Här bjuds det sval mörk bärfrukt, örtighet, ett stänk viol på toppen och en närmast stenrökig svalhet som knyter samman komponenterna. I gommen sköna kontraster mellan den generösa frukten som samtidigt är stram och sval i sitt anslag, täta tanniner påminner om vinets ungdom och syran ger fräschör. Intensivt, strukturerat och bara urläckert. Poças utmärker sig med känsla för friskhet och syra i vinerna och det är uppenbart att man lägger stor vikt vid skördetillfället. Den här vill man följa. 94/100 LGP

Poças importeras till Sverige av  Jakobsson & Söderström