Hem Vinvärlden Podere San Cristoforo levererar med pondus och karaktär

Podere San Cristoforo levererar med pondus och karaktär

av Livets Goda

Det var år 2000 som Lorenzo bestämde sig för att köpa egendomen Podere San Cristoforo, som då bestod av 40 hektar mark, varav 4 hektar planterade vingårdar. Han gjorde sig snabbt av med en av dessa hektar som han inte ansåg höll måttet för vinodling och på de tre kvarvarande hektaren var de olika druvsorterna blandat planterat, som man gjorde på den tiden, där de röda petit verdot druvorna fanns på en del och de vita på den andra delen av vingården. Den vita delen var 2 hektar stor och planterad med vermentino, trebbiano och malvasia och aningens muscatel. 2001 planterades sangiovese och mer petit verdot och syrah planterades året efter. Idag består egendomen av totalt 45 hektar varav 16 är planterade vingårdar. 13 hektar nya vingårdar varav vermentino en hektar, syrah 2 hektar, petit verdot 2 hektar (en hektar i den ursprungliga vingården och en hektar 5 år gammal) samt 8 hektar sangiovese. Äldsta vingårdarna är 36 år gamla och består av vermentino och trebbiano. Av de 16 hektar vingårdarna är 2 hektar två år gamla, och där huserar vermentino och sangiovese. Man nyplanterar enbart regionala druvor, säger Lorenzo och berättar vidare att de idag säljer ca 50 procent av druvorna de skördar.

– Men det är ingen bra affär, jag förlorar pengar på detta eftersom mitt sätt att odla och hantera druvorna inte är särskilt ekonomiskt. Det nya vineriet är för litet så jag kan inte förvara tillräckligt med druvor svalt under skörd, därför måste vi sälja.

Men Lorenzo berättar att man i november påbörjar bygget av ett nytt vineri, en investering på 1 miljon euro.

– Med nya vinkällaren kommer mycket att förändras till det bättre. Då har vi större möjlighet att göra mer vin och skörda och selektera mer druvor åt gången, och behöver då inte sälja lika mycket som vi idag gör. Och vi har nyligen investerat i en ny sorteringsmaskin som betyder mycket.

Det har ofta varit olika åsikter bland vinkritiker om huruvida petit verdot är en bra druva att göra ett 100-procentigt vin på, och då särskilt i Maremma.
När vinet lanserades i sin första årgång 2007 var till exempel James Suckling väldigt positiv och ansåg att det passade alldeles utmärkt, medan den italienska vinkritikern Antonio Galloni som då provade för Robert Parker ansåg att vinet inte hittat sin rätta bana och var lite mer skeptisk till det hela även om han ansåg att det fanns viss potential.

– Jag var naturligtvis besviken men accepterade kritiken och fortsatte att försöka förbättra vinet, och det tycker jag vi lyckats bra med.
Det stora lyftet för Podere San Cristoforo kom sedan när Parker gav Carandelle 2009 92 poäng, sedan rullade det på.
Intressant att notera är att ”The Parker Family” fortfarande uttalat att vinet inte hitta sin bana ännu (årgång 2010), och beträffande Wine Spectator så är intresset svalt.
Lorenzo har inga planer på att odla några nya druvsorter i dagsläget.

– Förvisso skulle cabernet sauvignon kunna ge mer kraft och koncentration i vinerna, men jag vill behålla min originalitet, och dessutom svämmar vinbranschen över av alla cab-viner, det finns så många av dessa att folk blir lite mätta och blasé. Men sedan älskar jag sangiovese för syran, för vigorösheten. Det är en hjärtedruva, min hjärtedruva.

– Jag har försökt göra ett ”super red”-vin med druvorna från den ursprungliga vingården, men inte lyckats. Problemet är att druvorna blir för stora och extraherar inte tillräckligt bra. Det blir lite för rustika viner och inte tillräckligt eleganta. Vi får se vad som händer med detta framöver.
– Vi kommer också att försöka behålla 100 procent petit verdot i estatevinet. Problemet med en liten vingård är att selektionen inte blir mycket att leka med, säger Lorenzo när vi står och ser ut över vingårdarna på egendomen i Maremma.

Årgång 2015 ser ut att bli som Marilyn Monroe…

På Podere Cristoforo skördar man nattetid sedan årgång 2010. Det ger druvorna en fräschare och mer syrarik frukt innan jäsning. Man har idag har en lite för liten kyl för druvorna så när det är varmare är risken att det blir mer druvsoppa av musten. När man skördar nattetid så har skördearbetarna pannlampor på händerna som gör att man mycket bra ser var att klippa och selektera och det skördas normalt 2 hektar per natt, vilket tar ca 7 timmar.

2015 startade för övrigt inte bra. I mars drabbades man av frost som reducerade mängden druvor med 30 procent. Detta visade sig dock bli gynnsamt då rankorna kunde fokusera mognaden på färre vinklasar. För sangiovese låg snittet på 4 vinklasar per ranka, vilket är exceptionellt.
Vidare hade man bra regn tidigt, eller sent in på våren vilket kompenserades bra av en flammande hetta under sommaren. Under juli var rankorna inte under stress, färg- och bärmognaden var lite tidigare än normalt. I augusti gjorde den intensiva hettan att surhetsgraden i frukten minskade och accelererade mognaden. Vattenreserverna som byggts upp under vinter och vår var aktiva hela tiden och gynnade en perfekt mognad.
September var kall och torr och perfekt för att plocka upp druvor enligt den biodynamiska kalendern. Årgången kan liknas vid Marilyn Monroe med de perfekta måtten 90-60-90, säger Lorenzo, och förväntar sig att vinerna kommer vara delikata, sexiga och intensiva.

– Vi har aldrig sett sådan underbar sangiovese i alla delar av vingården som i 2015. Alla delar spelade i ”Serie A”, det fanns ingen andra division.
2015 påbörjades skörden under första veckan av september och som vanligt då med att plocka vermentino, trebbiano och malvasia från Campo Vecchio, den äldsta vingården. Därefter påbörjades skörden av sangiovese under sen september och skörden avslutades de allra sista dagarna i september med att plocka petit verdot.

– Vi är otroligt entusiastiska men samtidigt lite oroliga därför att det finns nu mycket förväntningar på vinerna, den här årgången har satt en stor press på oss. Vi får inte misslyckas i vineriet med så här pass kvalitativ frukt. Årgång 2015 kommer bli en årgång att minnas.

Du jobbar för övrigt biodynamiskt.
– Jag vill ha mjuka viner som kan åldras länge med rik frukt och krydda och jobbar därför enbart biodynamiskt på så vis att få jorden mer levande i vingårdarna. Största utmaningen framöver är att vi vill få egendomen till DOCG-status.

Vad tycker du om det vi kallar naturviner då?
– Naturviner har sitt berättigande, men jag gillar inte namnet, alla viner är ju egentligen naturliga. Jag gillar naturviner när de är välgjorda men även om dessa viner nu kallas naturviner måste det i grund vara riktiga viner. Idag finns det alldeles för många ”fattiga” naturviner utan rikedom i sig.
– Vidare gillar jag inte heller ”new wave”, där bankfolk och andra skrivbordsmänniskor gör vin utan att ha och äga druvorna själva. De är mer som kemister, och vin ska göras av vinmakare som har kunskapen och känslan för vingårdarna.
Renheten är viktig, det måste vara absolut 100 procent rent, därför gillar Lorenzo inte att jobba med till exempel amfora, vilka han anser är väldigt svåra att få helt rena.
– Vi har ju ståltankar, varför inte då använda dessa. Men jag är inte statisk, idag har jag en idé jag jobbar efter, imorgon kanske en annan.
Lorenzo gör idag fem olika viner, bland annat ett vin som kallas Ameri. Ett fat lyder produktionen på och vinet är ett äktenskap mellan druvor och almträd som finns i vingården där druvorna till vinet plockas.
– Alm dödar inte druvorna på samma sätt som andra träd gör, säger Lorenzo.
Vinet har blivit en framgång och eftertraktat och kommer ingå i den officiella rangen från och med oktober 2016, dock som alla förstår i begränsad upplaga.
Ett annat vin han gör är det vita vinet Identita. Upplagan på detta vin ligger på endast 600 buteljer och säljs enbart till Michelinrestauranger och andra topprestauranger. Druvblenden här är vermention, trebbiano och malvasia. Det görs som ett rött vin, inga fat utan får slutvila 7 månader i ståltankar innan buteljering.
Faktum är att Lorenzo även gör ett portvin, men det får han inte enligt lag, så det är hemligt och vi kan därmed inte skriva om det…

.:: Vinerna ::.

2013 Ameri
Detta 100-procentiga sangiovesevin kommer för första gången släppas kommersiellt september 2016 och är resultatet av att man i detta vin använt en annan ovanlig teknik kallad “taglio del tralcio” som kort och enkelt förklarat består i att beskära vinrankans ”armar” innan druvklasarna är plockade. Plantan går därmed i ”dvala” och bistår inte druvorna längre utan det sker naturligt med sol och vind. Denna teknik används när man vill torka ut druvorna utan att tappa kvalitet och samtidigt behålla fruktens alla element. Poängen är dock att plocka druvan vid exakt rätt tillfälle innan den blivit för uttorkad och dålig. Vidare ingen malolaktisk jäsning. ”Vill göra ett vin utan att stressa oss själva för mycket” säger Lorenzo. Slutlagring 10 månader i använda fat, ett års vila i butelj. Vinet är elegant, smooth med mjukt tanninmotstånd och en läcker sötma från frukten utan att bli för sött. Fräscht. 30-35 euro i handeln i Italien. 16 euro i källarpris.
Detta är för övrigt Lorenzos hyllning till sin fru Meri, och alla som träffat Meri kan nog instämma i att hon ska hyllas…

2012 Podere San Cristoforo
100 procent petit verdot i fin prakt från den 1 hektar stora vingården Morello. Jäsning i ståltank, malolaktisk jäsning i barriques liksom slutlagring minst 10 månader gamla franska fat. 13-åriga rankor i vingården, och med 4 850 rankor per hektar så uteblir den där riktiga stressen och vinet ges en elegant, fräsch och harmonisk prägel utan brådmognad. Ren, elegant, maritima vindar med en mjuk, sälta i fruktsötman. Detta är en lättare, försiktigare och mycket balanserad och elegant årgång av vinet. Mjuka lakritshintar reflekterar. Snyggt!
Nr 72442 / 286 kr

2013 Podere San Cristoforo
Mörkare frukt i jämförelse med årgång 2012. Lite ”Pomerollig” på något sätt. Violfrukt, fint stenig mineralitet, tobak, integrerad sötma och örthintar, silkigt mineralisk struktur. Ren, rak och distinkt, mycket frukthäng i längden. Dov intensitet och koncentration, inget vibrerande, men dovt som sagt. Ett högst levande och elegant vin med mjuk intensitet, mörk nyans i frukten där en viss ung rödyppig spänst parerar. Ren, stark och fräsch årgång med källarpotential. Gillar! (denna årgång släpps på SB jan-feb)

2014 Luminoso
Bra syra, rik frukt med en finlemmad sälta och vegetala undertoner. Mineralisk med bra krydda. Kraften är mjuk men med bra intensitet och fokusering. Krispig fyllighet, citrusfrukt och inga jobbiga tropiska vågor. Vermentino och trebbiano i fint samspel med en liten gnutta malvasia. Druvorna plockas från vingården Campo Vecchio där åldern på rankorna är 39 år. Luminoso får mogna till sig 6 månader i ståltankar innan buteljering. Endast 5 200 buteljer ligger saldot på.

2014 Amaranto
Fräsch, juicy, en rustik hint som ger vinet en viss karaktär. Körsbär, vinbär, mineraliskt porös, aromatisk. Bra skärpa, lugnt temperament, ung frukt med rustik själ. 100 procent sangiovese, slutlagring 8-10 månader i använda fat.

2013 Amaranto
Mer aromatisk, speglar terroiren aningen mer, gillar denna årgång.

2014 Identita
Bra syra men lite mer elegant och aromatisk. Frukten bär fin mognad och samtidigt en stram fräschör och mjuk intensitet. Speglar terroiren fint. Komplex, druvskal, lakritssälta och örthintar. Småblommig, lite honung. Skönt pingislir mellan torrt och fyllig. Som nämnts vermentino, trebbiano och malvasia i blenden.

2014 Carandelle
Mogen jordgubbe, körsbär, tobak, ört, mineraliskt. Bra karaktär och intensitet. Fint frukthäng, rustik fräschör. Det bjuds på mycket i detta vin! 100 procent sangiovese där druvorna skördas från 11-åriga rankor i vingården med samma namn som vinet. Samma vinifikation och lagring som i San Cristoforo´s fall. 1500 flaskor släpps 8 april 2016 till det fina priset 159 kr. Nr 90028.

2013 Carandelle
Mindre rustik än 2014, tanniner och annat mer integrerat med varandra. Vinet uppträder som en enhet. Frukten kommer fint med och detta är en årgång som kommer att leva länge i källaren. Fin, rik krydda. Mer rödfruktigt aromatisk, lite grönpeppar. Bra längd med väldigt kompetent och väl sammansatt avslut. Mjuk och ”edgie” på samma gång. Nr 72514 / 199 kr

RELATERAD LÄSNING