Poggio di Sotto sträcker sig över 48 hektar upp emot 450 meters höjd på de södra kullarna i Montalcino, i Castelnuovo dell’Abate. 20 hektar är planterade vingårdar där de äldsta vinrankorna når över 50 år. Som ett extraskydd mot illavarslande väder från havet har man den slocknade vulkanen Mount Amiata med sina 1 738 meter.
Man är helt fokuserad på sangiovesedruvan, och lika elegant fokuserade är egendomens viner. Poggio Di Sotto Rosso di Montalcino 2021 släpptes tidigare i år på SB utan pompa och ståt, men vi som följer huset och dess viner var naturligtvis snabba på bollen. Inte många buteljer finns kvar idag, men det finns lite, och det är värt både ”möda” och pengar att ta hem det här vinet, det är en eminent årgång.
Piero Palmucci köpte Poggio di Sotto 1989, och Claudio Tipa som 2002 förvärvat Grattamacco, förvärvade även 2011 Poggio Du Sotto av Piero, som blir en del av ColleMassari Wine Estates. Även här kliver Grattamaccos vinmakare Luca Marrone in som chefsvinmakare och så påbörjades omfattande analyser och skärskådningar av vingårdarna.
Poggio Di Sotto Rosso di Montalcino, 2021
Montalcino / Toscana / Italien / Poggio Di Sotto / 750 ml / Nr 95398 / 799 kr / 94+
En hagelsvärm i augusti reducerade skörden, men inte så det gjorde för ont. Och trots en relativt varm och torr sommar hade vattenreserverna fyllts på under vinter och vår och därmed var läget under kontroll, och en skörd med väl så balanserade fruktegenskaper följde, och vi fick en formidabel Rosso från huset. Efter minst två år i 30-hektoliters slavonska ekfat bestäms vilket vin som går till Brunello di Montalcino och vilka fat som passar Rosso di Montalcino. Vingårdarna är desamma för Rosso som ger Brunello.
Okej, djupet i en förträfflig Brunello är svår att överträffa, men om det inte når lika djupt i en Rosso av detta slag, så finns det så många andra attribut som övertygar å de kraftigaste. Som en nästan rosig vind i sangiovesfruktens sensuellt rödbärigt slanka mognad och sammetslena styrande tanniner. Galestro närvaron i jordmånen sätter sig med ett ödmjukt och nobelt sinne och tjänar vinets strukturella egenskaper mycket väl. Örtiga inslag hålls med strama tyglar och visar sig med en ljum aromatisk vind med lavendel och salvia.
Vinet öppnar sin famn med behag idag, och det finns flera goda utvecklingsår att utforska. Pratar vi släktdrag så räcker vi näsan mot norr och mot en elegant Barbaresco med lite mognad, som blivit vän med Bordeaux. Det är ett väldigt bra och smakfullt vin.
Vinifieringen sker i stympade konformade träkar och cementtankar som varar i minst en månad. Detta följs sedan av lagring i 30-hektoliters slavonska ekfat under i genomsnitt 24 månader
Det finns fortfarande några få flaskor kvar av detta vin på Systembolaget, vilka man finner HÄR