Hem Vinvärlden Pojega – en stilsäker & torr ripasso med hög charmfaktor!

Pojega – en stilsäker & torr ripasso med hög charmfaktor!

av Livets Goda

Sammanslagningen av två grevfamiljer för drygt hundra år sedan blev till Guerrieri Rizzardi och huvudsätet har man i klassiska Bardolino även om det produceras vin i andra områden också, som Soave, Valdadige och Valpolicella. Just den senare är speciell då producentens vingård Pojega bär samma namn som den världsberömda trädgården som också hör till egendomen. Och från Pojega kommer en stilsäker och superseriös ripasso som går helt i den torra skolan!

Seriös ripasso är en sann fröjd att dricka och även om den svenska marknaden just nu översvämmas av det motsatta så finns det eldsjälar som visar vad det verkligen handlar om. Pojega är en Valpolicella Classico Superiore, från de bästa markerna i området, och spenderar runt året i stora fat. Slutresultatet är ett knastertorrt vin med hög charmfaktor!

Livets Goda om 2017 Pojega Valpolicella Classico Superiore Ripasso, Guerrieri Rizzardi

Stilfull ripasso i den seriösa skolan och från vingårdsläget Pojega. Drar mer mot riktigt bra Valpolicella än ripasso med sin transparenta, skönt körsbärsdrivna doft där hintar av kärna, tobak och torkade örter kompletterar. Det saftiga anslaget i smaken, aptitretande minst sagt, är inbjudande och såväl blodapelsinliknande syra som mogna men närvarande tanniner förstärker fräschören tillsammans med en härlig kärnkärvhet som vi annars ibland kan sakna i mången ripasso. Fin intensitet, stramt uppbyggt vin och med en torr och kvardröjande final där kryddigheten från kalkstensjordarna fäster fint i gommen.

90 LGP

En ripasso helt befriad från sötma och istället med fokus på drickvänlighet. Guerrieri Rizzardi visar med sin Pojega vart skåpet ska stå. Till en bättre pizza eller din långkokta ragù bolognese springer Pojega lyckovarv i gommen. Som bäst är vinet om det serveras lätt kylt, runt 15-16 C.

Pojega har artikelnummer 75810 och en flaska (75 cl, 14%) kostar 139 kronor. Du beställer vinet till din önskade Systembolagsbutik här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING