Hem Mat & Restaurang Poké Bowl med salmalax & Hawaii i glaset

Poké Bowl med salmalax & Hawaii i glaset

av Livets Goda

Det här behöver du till 4 personer
Ingredienser

600 gram salmalax
3/4 paket sushiris
4 msk risvinäger
1 msk socker
1 dl japansk soja
1 msk Sriracha
1 vitlöksklyfta
Rostade sesamfrön
2-3 dl edamame
1 stor mogen mango
2 stora mogna avocado
2 vårlökar
1 gurka

Gör så här
Lägg sushiriset i blöt i cirka 20 minuter. Häll av vattnet i sil och fyll på med nytt.

Skär upp laxen i kuber. Blanda samman marinaden genom att ta sojan, srirachan, vitlöksklyftan som du rivit och vårlöken som du hackat och rör samman. Lägg i laxen och låt stå. Vill du ha mer hetta så ökar du bara på srirachadosen. Ställ kyligt.

Börja koka riset. Det läckra med en poké bowl är nämligen kombinationen mellan kallt och varmt där det varma riset möter den kyliga laxen. Förbered bönorna, riv gurkan men låt den inte bli vattnig utan mer krunchig. Skiva upp avocadon tunt och gör kuber av mangon.

När riset kokat färdigt så låt det svalna lite innan du häller på mixen av risvinäger och socker som du rört ut. Rör ihop och hitta en rundbottnad skål som är lagom för att forma en risservering i. Fukta insidan och tryck ner ris. Vänd upp och ner på en passande tallrik eller större skål, det är ju trots allt en ‘bowl’ och lägg salmalaxen på toppen och dina toppings runt omkring riset. Avsluta med sesamfrön.

Ris – genväg: 
Det går även att byta ut sushiriset mot jasminris, eller så går du förbi din lokala sushirestaruang och köper en skål med färdigt ris om du inte orkar/vill göra eget sushiris.

I glaset; Kona Hanalei India Pale Ale 
(Art.nr 82696, 355 ml, 22,90 kr, 91 LGP

Kona Brewing Co har bryggt en behaglig IPA där humlen framhäver det tropiska istället för att locka fram barrskogen. Dessutom har man tillsatt passionsfrukt, guava och apelsin vilket får det fruktiga att accelerera än mer men på ett mycket stilfullt vis. För det är en torr öl med stor fräschör och sköna toner av passion och apelsinskal i lättare skrud som känns helt rätt just nu.

Till maten
Hanalei träffar bull’s-eye till Poké Bowl där det fruktiga i ölen fångar upp laxen fenomenalt fint och där hettan, sältan och umamin aldrig tar över showen. Mangon och avocadon är klockrena tillbehör, bönorna och gurkan likaså för att de dämpar det fruktiga i Hanalei och adderar friskhet och du märker snabbt hur väl allt sitter samman för din öl tar slut på nolltid! Tur då att detta är en tacksamt balanserad IPA med lägre styrka vilket gör att man gärna tar en till. En kombination som andas sommar så det står härliga till!

Ölen finner ni på Systembolaget HÄR >>

RELATERAD LÄSNING