Hem Vinvärlden Pol Roger Brut Vintage 2016 med vinösa lustar

Pol Roger Brut Vintage 2016 med vinösa lustar

av Anders Enquist

Pol Roger Brut Vintage 2016: Champagnehuset Pol Roger grundades 1849 av Pol Roger själv och har förblivit ett oberoende och familjeägt champagnehus under hela sin historia. Idag drivs huset av den femte generationen i familjen och har sitt säte på den klassiska adressen Avenue de Champagne i Épernay som ligger i hjärtat av Champagne-regionen i nordöstra Frankrike. En adress som av Sir Winston Churchill utsågs till: “The most drinkable adress in the world”. Det är här som allt vackra bubbel från Pol Roger fortfarande produceras, liksom då Pol Roger Brut Vintage 2016. En champagne som hamnar på vår lista över alternativa ”Nyårschampagner på bordet”.

Brut Vintage 2016 är resultatet av Pol Rogers klassiska blend 60% pinot noir och 40% chardonnay. Druvorna kommer från 20 Grand och Premier Cru Vingårdar i Montagne de Reims och Côte des Blancs. Brut Vintage har lagrats sex år på sin andra jästfällning i butelj och riddling har skett för hand i de svala vinkällaren 33 meter under marknivå.

Pol Roger Brut Vintage 2016

Pol Roger Brut Vintage 2016

Pol Roger Brut Vintage 2016

Champagne / Frankrike / Pol Roger / 750 ml / Nr 7536 / 749 kr / 94
Det vilar något vackert i årgång 2016 av bra champagner som denna 2016 Vintage är, ett av husets verkliga hörnstenar. Årgången appellerar till mina vita vinösa lustar. Vi pratar handslag med Bourgogne och limekritig mineralitet, blommiga sättningar, stoisk syra och slipat eleganta tanniner. Allt väl integrerat här i den uppsugande äppel- och rödbärskramande citrusfruktigheten. Ja, det osar trädgårdsfrukter överlag, moussen är storstilat outrovert och mognadstonerna kommer i form av brioche och nötiga hintar. Avslutet bär i väg länge och förstärker det vinösa intrycket. Det här kan bli långlivat, men fäster väldigt bra idag.

RELATERAD LÄSNING