Hem Vinvärlden Pol Roger: En riktigt bra allroundchampagne för nyårsfirandet

Pol Roger: En riktigt bra allroundchampagne för nyårsfirandet

av Livets Goda

Denna champagne tillhör den kategorin av bubbel som kanske inte tar med dig på den mest sensuellt känslomässiga champagnetrippen men som stabilt levererar det den ska sett till kvalitet och smakupplevelse, och det till ett mycket överkomligt pris. Dessutom är Pol Roger Brut Réserve en mycket växlingsrik champagne då den kan hänga med på nyårsfirandets många perioder, från inledande aperitif till nyårssupéns skaldjur, ostron och charkuterier samt som bubblet du skålar in tolvslaget med. Vad bjuder då denna slitstarka champagne på? Ja, här finns samspelta aromer av citrus, apelsin, mandarin och grapefrukt med en svag hint av brioche, ostronskal, gula äpplen, lättsam krydda, fint växande mousse i gom och en läcker syrlighet i frukten som avslutas med en lätt hint av honung. Champagnen besitter överlag en bra grundstruktur som känns lättsam men med karaktär liksom pigg och generös med en mineralisk spets. Pol Roger Brut Réserve är helt enkelt en riktigt bra allroundchampagne!

89 poäng / Livets Goda

Pol Roger Brut Réserve
Art.nr 7549, 409 kr
Champagne, Frankrike

Pol Roger finns på hyllan i 372 butiker runtom i landet
Pol Roger Brut Réserve finns även som halvflaska (220 kr) och magnumflaska (809 kr)

Vinifikation Generellt finns det minst två årgångar, men oftast tre eller fyra årgångar i cuvéen. För Brut Réserve använder man i huvudsak juice från den första (försiktigare) pressningen. Efter att juicen klarnat får juicen jäsas på ståltank vid °C för att få en fräsch fruktkaraktär. Den andra jäsningen i flaska sker i källarna, som är bland Epernays djupaste och kallaste (9,5°C), vilket är ungefär en halv grad under genomsnittet. Detta ger i sin tur en exemplarisk, mindre mousse.

Druvblend Lika delar chardonnay, pinot meunier och pinot noir

Om det familjeägda Pol Roger Winston Churchills favorithus grundades 1849, då den 18-årige Pol Roger sålde sitt första vin till en handlare i sin hemby Aÿ. Detta var startskottet för en av världens mest kända Champagnehus. 1851 flyttade firman till Epernay och 1855 påbörjade Pol produktionen av Brut Champagne. När Pol dog 1899 var hans två söner Maurice och Georges redo att ta över verksamheten. Företaget hade redan då blivit erkänt. Pol Roger är fortfarande familjeägt och äger idag 85 hektar vingårdar runt Epernay och dessa täcker 45 % av behovet. Resterande 55 % tas från Pinot-byar för att ge ryggrad åt vinerna. Produktionen är cirka 1,4 miljoner flaskor per år och en av champagnens generella förtjänster är att de ofta åldras med värdighet. Winston Churchill ansåg att Pol Roger’s egendom i champagne var ”The most drinkable address in the world” och han myntade bl.a. uttrycket ”Champagne skall vara torr, kall och gratis”.

Internationella omdömmen
The Wine Advocate 2016 : 92 / 100
Wine Spectator 2016 : 92 / 100
Decanter 2016 : 90 / 100
Wine Enthusiast December 2016 : 90 / 100 (Editor’s choice)”

RELATERAD LÄSNING