Hem Vinvärlden Pol Roger gräver fram sekelgamla flaskor som länge antagits vara krossade

Pol Roger gräver fram sekelgamla flaskor som länge antagits vara krossade

av Livets Goda

Rejäl kyla och intensivt regnande under en ihållande period resulterade i några rejäla kollapser i såväl det underjordiska tunnelsystemet där flaskor förvarades, som i en byggnad vid markplan som rasade när marken gav vika. Ett fyra meter djupt hål i gatan och igenbommade gångar var vad som mötte Champagnehuset Pol Roger på morgonen den 23 februari 1900, efter att ha hört ett par rejäla brak under natten.

Jordskredet, år 1900

Den första tanken var att tunnla sig in till flaskorna, och förhoppningsvis finna flera intakta, men ytterligare ett ras en månad senare hos grannen fick huset att inse det riskabla i projektet. Ödets gång accepterades, ingen hade kommit till skada då det skedde nattetid, och man antog att högst sannolikt så var det mesta krossat. Istället köptes en intilliggande byggnad med utvecklat tunnelsystem som man kunde bygga vidare på.

Nästan 118 år senare, när Pol Roger beslutat sig för att bygga en ny packlokal på den gamla tomten som en gång rasade in så görs glasfynd vid drillningen. En massa krossat glas. Men man gräver försiktigt och jodå, en intakt flaska dyker upp. Med nivån i behåll och korken vid vigör. Pol Roger beslutar sig för att gå varsamt fram och efter några dagars försiktigt grävande så har ytterligare 19 hela flaskor återfunnits.

Flaskorna hade naturligt nog inga etiketter men man kan ge ett tidsspann från när de sannolikt är från; 1887 till 1898. Flaskorna är fortfarande på sin jästfällning så de behöver degorgeras och omkorkas, innan man bestämmer sig för att prova vinerna.

Just nu står arbetet still då den kalkrika marken är vattenfylld och äventyrar fortsatt utgrävning. Pol Roger har tagit in ett team för att leda säkerhetsarbetet och framtiden får utvisa vad som nu väntar där under jorden. Ytterligare några hela flaskor eller rentutav tusentals?

Hur många flaskor kommer man finna, som är intakta?

Fotografier: Pol Roger

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING