Hem Vinvärlden Pol Roger – inte bara Churchills favorit!

Pol Roger – inte bara Churchills favorit!

av Christoffer Enquist

Det behövs egentligen ingen anledning för att öppna en flaska champagne men nog närmar vi oss ändå höjdpunkten på året då fler än vanligt väljer ’the real deal’. Söker du således inspiration kring valet av nobelt bubbel till nyår så häng med i miniserien där tre olika champagne från Pol Roger avhandlas. Först ut, klassikern Brut Réserve!

Pol Roger – en serie i tre delar

Förmodligen var jag i samma sits som de flesta andra när man köpte sina första flaskor champagne, fängslad av berättelserna, historien och så alla dessa klassiska skumpacitat som kändisar sägs ha yttrat. Jag älskade dem och reciterade såklart så fort tillfälle gavs. Det var säkerligen också därför jag föll för Pol Roger och länken till Sir Winston Churchill. Den brittiske premiärministern hade som bekant huset som sin favorit och man kan ju bara älska citat som: ‘I could not live without Champagne. In victory I deserve it. In defeat I need it.’ Eller: ‘Remember gentlemen, it’s not just France we are fighting for, it’s Champagne.’

Men när jag drack Pol Roger och citaten var avklarade, det var oftast Brut Réserve för min del, föll ju polletten ner, varför Churchill höll den så kär. Det är en riktigt bra Champagne!

I min miniserie i tre delar om det familjeägda Pol Roger så provas Brut Réserve, 2012 Blanc de Blancs och 2009 Brut Rosé – tre vitt skilda stilar men samtliga med husets höga klass. Först ut, Brut Réserve.

Pol Roger Brut Reserve

Niklas om Pol Roger Brut Réserve

Denna klassiker har så länge jag minns och köpt varit bland de mest stabila och kanske förklaringen ligger i att champagnen först säljs när den yngsta komponenten i vinet är minst tre år. Eller så är det måhända det faktum att Pol Roger har bland regionens djupaste källargångar och lite kallare än många andra vilket ger en extra fräschör till vinerna. Eller så är man helt enkelt bara riktigt förbaskat duktiga på det man gör!

I denna buteljering bjuds en gyllene gul färg som ger vissa hintar om att det ingår en del reservvin i blenden, oftast kring fjärdedelen. Bouqueten inleder lätt brödjästigt men det luftas snabbt bort till förmån för nougat, gula och röda äpplen, skolkrita och mogen citrus. Och så smaken; vilket energiknippe det är med fräschör och intensitet som bär fram det äppelskalsstrama fint, hintar citruszest, nötighet och modellera innan den stringenta syran sparkar in och leder elegansen i mål. Gott var ordet!

Intrycket: 91 LGP

Brut Réserve hör till de säkra korten på Systembolaget och finns i fler än 380 butiker. Skulle den nu inte finnas i din så beställ nu så att man har nyårsbubblet på kylning. En flaska (750 ml, 12%) kostar 445 kronor och man finner champagnen HÄR >>>

Som notis kan det nämnas att Brut Réserve även finns i flertalet flaskformat; 375 ml, 1500 ml, 3000 ml, 6000 ml, 9000 ml samt gigantiska flaskan om 15 000 ml. Dessa storlekar finner ni här >>

 Nästa gång; druvren chardonnay – 2012 Blanc de Blancs!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING