Hem Vinvärlden Pol Roger-resan fortsätter – dags för en lysande 2012:a!

Pol Roger-resan fortsätter – dags för en lysande 2012:a!

av Christoffer Enquist

Superlativen har duggat tätt vid de tillfällen då Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs provats, en chardonnay från grand cru-lägena i Côte des Blancs, men att 2012 skulle bli ett av de där riktigt stora åren i Champagne var det däremot nog få som trodde när säsongen startade. Dags för del två i Pol Roger-serien!

Pol Roger – en miniserie i 3 delar

Sex år har den vilat i husets källargångar 33 meter under markytan och det underjordiska bidrar onekligen till att skänka Pol Rogers vintagechampagne sin delikata mousse. Du kanske minns från första delen att huset har bland de djupaste källarna i regionen vilket betyder kyligare och mer utdragen mognad.

Men så var det då det där med växtsäsongen 2012. En start med frost, sedan sommarhagel och alldeles för generösa mängder nederbörd kan göra den mest garvade oroad men i augusti dök strålande väder upp och hängde med in i september, så när det skördades var kvaliteten och koncentrationen på topp. Men det finns ändå ett men i det hela – produktionen är i vissa fall halverad på grund av den lilla mängden druvor.

2012 Blanc de Blancs

Niklas om 2012 Pol Roger Blanc de Blancs

 Vilken tolva alltså! Här är det stort djup med blommiga nyanser, skolkrita och en sensuell, närmast vinös känsla. Associationer till Chablis av förnämsta rang dyker upp och kanske är det den smörnötiga känslan som tillsammans med maritima vindar framkallar detta. Smaken vill ju inte vara sämre den utan levererar ungdomligt syrlig stringens och precision med en täthet i frukten som är imponerande. Mest av allt älskar jag ändå den fantastiska renheten – tänk om fjällbäckar smakade såhär! Ett vin med lysande framtid men hade jag fått det serverat idag så kan jag lova ett stort leende.

Intryck: 94 LGP

Pol Roger Blanc de Blancs i årgång 2012 kostar 699 kronor (75 cl, 12,5%), har artikelnummer 88285 och finns i närmare 50 systembolagsbutiker. Finns den inte i din föredragna så kan du beställa den dit utan extra kostnad >>>

Del 1 i serien finner ni här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING