Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Livets Goda 14 Feb, 2019
Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012. Bättre än 1996 sades det bland annat och det stillade knappast ens nyfikenhet. Och nu när det under det senaste året börjat trilla in tolvor från de bättre husen så konstaterar vi att det fanns substans i påståendet. 2012 är nämligen bra, riktigt bra!

"2012 är nämligen bra, riktigt bra!"


Idel lovord har blivit resultatet de gånger vi nu provat Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs, en chardonnay från grand cru-lägena i Côte des Blancs : Avize, Chouilly, Cramant, Oger och Oiry. Sex år har den vilat i husets källargångar 33 meter under markytan och det underjordiska bidrar onekligen till att skänka Pol Rogers vintagechampagne sin delikata mousse.

Men var det egentligen någon som trodde på en stor årgång initialt? Knappast, för växtsäsongen började med frost, sedan sommarhagel och alldeles för generösa mängder nederbörd. Men något hände; augusti blev strålande och i september när det skördades så var kvaliteten och koncentrationen på topp. Abret i det hela? Produktionen är i vissa fall halverad på grund av den lilla mängden druvor.

"...vinet slinker ner vansinnigt lätt redan idag och avslutet imponerar..."

Livets Goda om 2012 Blanc de Blancs från Pol Roger
Från första sniffen så förför tolvan med en stor, omfamnande doft och även om det ännu är citruspiggt ungdomligt så kikar hintar av smörnötig chardonnay fram tillsammans med en maritim känsla som bäst beskrivs som ostronskal; vi är ju trots allt i Côte des Blancs! Mest av allt så finns det ett djup i nosen som lovar gott för framtiden.

Och så då den precision som finns i smakbilden där de syrliga stenfrukterna och citrusfrukten bjuder på klingande renhet, krispighet och edge i en torr och tät struktur som upplevs riktigt lovande. Moussen är älskvärd och bidrar stort till att vinet slinker ner vansinnigt lätt redan idag och avslutet imponerar med sin skönt kvardröjande och superrena eftersmak. Med andra ord, Pol Roger gör det igen!

94 LGP / Livets Goda

2012 Pol Roger Blanc de Blancs
Nr 88285 (750 ml)
Champagne, Frankrike

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs kostar 669 kronor. Om din systembolagsbutik inte har champagnen på hyllan kan du utan extra kostnad beställa hem det >>>


Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet