Polarbröds nya påsar ett steg närmare full hållbarhet

Livets Goda 20 Sep, 2018
Övrigt Som ett led i att minska miljöpåverkan har Polarbröd bytt ut alla brödpåsar till påsar gjorda av sockerrör. Det innebär att påsarna är helt återvinningsbara och till 86 procent baserade på den förnybara råvaran sockerrör, vilket minskar utsläppen av skadlig koldioxid.

– Förpackningarna är en viktig del i vår verksamhet eftersom de skyddar vårt bröd och håller det färskt. Förpackningar är därför ett prioriterat område för att nå vårt mål full hållbarhet 2022. Då ska våra förpackningar vara helt fossilfria eller kretsloppsanpassade, säger Johan Granberg, inköps- och logistikchef.

Under 2015 beslutades att byta ut alla plastpåsar till förpackningar som är baserade på förnybar råvara. Det är en stor omställning och därför har bytet av drygt 82 miljoner påsar skett i takt med att befintliga påsar använts upp. Från och med nu är alla brödpåsar tillverkade av etanol gjord av sockerrör istället för olja. Sockerrör är en förnybar råvara (bioråvara) som under sin livscykel binder koldioxid. Vanlig polyeten (plast) som tillverkas av fossil råvara, tillför koldioxid till atmosfären. Genom att byta ut alla brödpåsar minskar Polarbröd koldioxidutsläppen med 2 836 ton CO2 vilket motsvarar att en bil kör 1 085 835 mil, 269 varv runt jorden.

Bytet till sockerrörspåsar är dock bara ett steg på resan mot en hållbar framtid. På längre sikt tittar Polarbröd på plast som är nedbrytbar eller helt cirkulerande så att den inte riskerar att hamna onedbruten i naturen.

– Med bytet till sockerrörspåsar gör vi det som är möjligt inom området idag. Men detta är inte den slutgiltiga lösningen på hur vi vill förpacka vårt bröd i en hållbar framtid. Vi tittar parallellt på olika råvaror och samarbetar med andra aktörer för att utreda möjligheten att tillverka plast från svenska skogsrester, säger Johan Granberg.


Lively Wines släpper Shea Vineyards och Williams Selyem

Vin Shea Vineyards och Williams Selyem finns nu tillgängliga i Systembolagets…
17 Dec, 2018

Vigårda utmanar konventionen och skapar AW-burgare med 19 Crimes Red Wine

Mat och Restaurang Hamburgare och After Work är kanske något många förknippar med…
17 Dec, 2018

Bollinger Special Cuvée för 479 kr hos Winefinder

Vin Bollingers Special Cuvee är en riktig favorit bland standardcuveer hos…
17 Dec, 2018

Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kockkniven i topp och grönare klappar till köket önskas

Övrigt Slowcookern, vakuumförpackaren och råsaftcentrifugen tar sig in på topplistan över…
14 Dec, 2018

Två kockar från SK Mat & Människor vann guld med Svenska Kocklandslaget

Mat och Restaurang Nyligen avgjordes Culinary World Cup i Luxemburg och Svenska Kocklandslaget…
14 Dec, 2018

Säsongens Shake - Juledition

Mat och Restaurang Äntligen kan Phil´s Burger presentera den sista säsongens milkshake för…
13 Dec, 2018

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
13 Dec, 2018

Steffo på besök i podden

Whisky och Bourbon I veckans bonusavsnitt firar Brobergs värdar en tidig jul i…
13 Dec, 2018

Rökfritt på allmänna platser utomhus

Övrigt Det här har vi kämpat för i många år! Nu…
13 Dec, 2018

Elever från Erlaskolan i Norrköping deltar i Kockduellen

Mat och Restaurang Elever från Erlaskolan Östra och Erlaskolan Södra i Norrköping har…
13 Dec, 2018

Grönt på julbordet

Övrigt Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära,…
12 Dec, 2018

Han ska lyfta Arlandas största mötesplats

Mat och Restaurang Det är med fokus på matupplevelser för stora konferenser och…
12 Dec, 2018

Så skiljer sig julborden från norr till söder

Mat och Restaurang Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra…
12 Dec, 2018

Världens bästa casinohotell

Övrigt När kylan verkligen är som värst väder är det många…
11 Dec, 2018

SWF-buteljering nr 29: Paul John Whisky

Whisky och Bourbon Tillsammans med Symposion har Svenska Whiskyförbundets medlemmar fått erbjudande om…
12 Dec, 2018

Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per…
11 Dec, 2018

Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza

Mat och Restaurang Den 1 januari är det nationella pizzadagen. Dagen på året…
11 Dec, 2018

Martell VSOP Red Barrel

Whisky och Bourbon Den tolfte december lanseras Martell VSOP Red Barrel – en…
11 Dec, 2018

Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet