Hem Vinvärlden Pontus Fritiof berättar om beslutet att utveckla en ledarakademi för chefer inom F&B

Pontus Fritiof berättar om beslutet att utveckla en ledarakademi för chefer inom F&B

av Livets Goda

Pontus, berätta kort om dig själv, din bakgrund och vägen dit du är idag? – Jag heter Pontus Frithiof, är 43 år gammal och brukar presentera mig som kock, krögare och entreprenör. Jag började laga mat som 16 åring, blev souschef som 22 åring och kökschef som 24 åring och öppnade min första krog när jag just fyllt 26. Idag bedriver jag 8 verksamheter med olika inriktning, dom flesta presenteras på vår plattform www.pontusfrithiof.com. Förutom det har jag ett stort intresse för servicefrågor och besöksnäringens framtid och entreprenörsskap. Vad är det bästa med att jobba inom restaurangbranschen? – Det är den strida strömmen med utmaningar på daglig basis, men framförallt att få jobba med mat, dryck och människor och se personal växa och utvecklas. Vad är din definition av en bra ledare? – En bra ledare inspirerar, får folk med sig på tåget och utvecklar och lyfter människor. Jag vet inte alls hur pass bra ledare jag egentligen är, men jag har höga mål om att utveckla och förbättra mig själv och vet att jag är mycket bättre idag än för fem år sedan. Jag har många medarbetare som jobbat med mig i över 10 år, det ser jag som ett kvitto på att jag åtminstone inte kan ha helt fel profil. Berätta om en fantastisk ledare du själv haft i din karriär, vad gjorde henne/honom så bra? – Jag blev egen företagare väldigt tidigt och har arbetat med väldigt få chefer i mitt liv. De har varit duktiga på mycket men få, om ens någon, har stuckit ut som ledare. Att vara bra på kommunikation, vara tydlig, ge feedback, vara strukturerad med exempelvis rutiner och vara organiserad känns väldigt viktigt. Få med sig folk på tåget är A och O för mig. Hur jobbar ni med att utveckla ledarskapet i er verksamhet idag och varför? – Vi har ingen direkt strategi tyvärr, vi arbetar med enstaka utbildningar både internt och externt. Men vi jobbar med det för att vi förstår vikten av att jobba med ledarskapet. Viktigt att nämna är att de ledare i min grupp som är bäst på ledarskap har otroligt mycket bättre vardag än de som är sämre. Det återspeglar sig i allt i från hur personalen trivs, till hur ekonomin fungerar till kundens/gästens nöjdhet. Man har idag inte råd att inte ta dessa frågor på allvar. Ni har gått in i ett samarbete med FranklinCovey för att skapa en F&B ledarskapsakademi: varför valde du att gå in i detta samarbete och vad är din roll i samarbetet? – Jag valde att gå in i den för att det verkligen behövs, och FranklinCovey känns seriösa och företaget är ett företag jag gärna syns tillsammans med. Min roll är att bidra med idéer till hur utbildningen skall utformas och även feedback på utbildningen när den väl går av stapeln. Dessutom skall jag få äran att också säga några väl valda ord till de som går utbildningen. Jag har jobbat liknande med Restaurangakademiens utbildningar som jag varit med och introducerat många gånger och det är både roligt och givande. Jag tycker om att träffa människor och knyta kontakter. Vem lämpar sig akademin bäst för och vad kommer ledarskapsakademin att tillföra branchen? – Jag tror den lämpar sig bäst för en person på minst mellanchefsnivå, men framförallt lämpar den sig bra för de som är måna om sin egen utveckling och mån om att utveckla den arbetsplatsen som denna person jobbar på. Vilka ser du är de främsta utmaningarna för ledare inom F&B? – Otvivelaktigt personalen som nr 1. Där inkluderas allt från rekrytering till feedback och teambuildning. Utan ditt team är det hopplöst. Spelar ingen roll hur fin meny och bra vinlista du har, om du inte har personalen. Se till att du är en bra arbetsgivare för vår bransch kan inte konkurrera med höga löner. Vilka är dina främsta tips till den som vill driva en framgångsrik verksamhet i den svenska restaurangbranschen? – En bra affärsidé, ett koncept och en hållbar ekonomi för att få verksamheten på fötter. Välj din personal väldigt noga. Det tar alltid längre tid och kostar alltid mer pengar att lyckas än vad man från början tror. Vad är dina främsta tips till individer som vill göra en framgångsrik karriär inom den svenska restaurangvärlden? – Sätt tydliga mål som är rimliga, förslagsvis skall dom även delas in i delmål. Jobba med dig själv och utveckla dig och se till att absorbera kunskap såsom ledarskap och ekonomi. Försök få praktik utomlands för det lär man sig oerhört mycket på. Intervju av: Rebecca Cannerfelt

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING