Pop Art Craft Soda - hantverksläsk från Umeå

Niklas Jörgensen 3 Jul, 2018
Övrigt Hantverksläsk, det nya svarta eller blott en förbipasserande trend? Om du frågar oss så ber vi sannerligen till högre makter att det inte är något tillfälligt för ärligt, läsk med äkta råvaror inte bara smakar bättre, det känns dessutom så mycket mer rätt. Beer Studio i Umeå visar onekligen detta med sin Pop Art Craft Soda-serie.

Äkta blåbär, lime, ingefära, hjortron, lingon och vanilj. Sötat med ekologiskt rörsocker. Bara detta borde väl locka läskdrickarens nyfikenhet - om det nu finns ett korrelerande intresse till vad man de facto stoppar i sig. Inte för att någon hävdar läsk är nyttigt men nog fasen känns det väl ändå bättre att njuta av en kolsyrad produkt långt ifrån den artificiella versionen?

Mikrobryggeriet Beer Studio i Umeå startade sin läskproduktion efter att ha stått där med en rejäl mängd överblivna färska lime efter en bryggning. Vad göra? Jo, pressa, addera ingefära och citra, en humlesort som gärna lockar fram citrusnyanserna och det tropiska. Lite vanilj på det, ekologiskt rörsocker och mindre aggressivt kolsyrat vatten....Loopy Lime & Ginger var ett faktum.

Numer är de fyra till antalet, hantverksläsken från Beer Studio och en av dessa, Hjortron Granat, är utvecklad i samarbete med Marc Strömberg från musikprogrammet P3 med Marc Strömberg. Marc som är grafisk designer och Umeåbaserad, har utöver läsken stått för burkutformningen. Därutöver finns Lingon Cream och Arctic Blueberry i serien.

De fyra olika Pop Art Craft-läsken provas med en mix av vuxen och ung, för att få ett hum om preferenserna. Nedan finner du respektive grupps intryck.

Läsk på riktigt

Loopy Lime & Ginger. Lime, ingefära, vanilj och citra humle är de smakbestämmande ingredienserna här. Tillsammans med rörsockret då som skänker läsken en helt annan rondör och djup jämfört med industriellt socker. 

Vuxna: Fräscht, läskande och skönt sting i avslutet från ingefäran som kryddar till det hela. Vaniljen är bara med i bakgrunden. Rörsockret ger en aromatisk sötma och ett karamelligt drag tack vare melassen. Snälla bubblor.

De yngre: Doftar gott, surt, som citron. God smak men stark, man vill dricka vatten efteråt!

Lingon Cream. Riktiga lingon möter ekologiskt rörsocker och vanilj.

Vuxna: Doftar verkligen av rårörda lingon! Vaniljen binder ihop det fint och smaken är skönt trög, krämig i sin struktur. Mindre syrlig än vad man kunde tro och det känns som att den kunde vinna än mer på högre syra, för att balansera 'cream'-känslan. Rörsockret gör smaken fylligare.

De yngre: Det här doftar inte alls lingon, inte som de vi får i skolan, säger nio-åringen. Men god, smakar karamell.

Cloudberry Grenade. Här är det kallpressad hjortronjuice och rörsockret som styr med tillsatt citronsyra för att friska upp.

Vuxna: Wow, det doftar verkligen hjortron, färska sådana. Den där märkliga, aromatiska, sötsyrliga tonen av mylla, fukt och örtighet i en skön mix. Smaken är hjortron i kubik och sötman balanserad. Det här är supergott, säger svägerskan som närmast får en läskuppenbarelse och suger i sig resten av burken.

De yngre: Det doftar konstigt, jag vet inte om jag vill smaka, säger den äldre men ger den ändå ett försök. Men nej, ynglingarna är inte bekväma med hjortron än och denna vill de snabbt hoppa över.

Arctic Blueberry. Blåbär, rörsocker och citronsyra.

Vuxna: Doftar av solmogna blåbär, lite örtigt och skönt mörkmurrigt. Krämig smak, blåbärssoppa på ett bra sätt. Saknar kanske lite friskhet men samtidigt vill man inte ha en massa annat in i sina blåbär så den är ganska perfekt som den är.

De yngre: Den doftar blåbär utbrister 11-åringen glatt, galen som hon är i bären. Och den smakar också så. Även den yngre ger tummen upp och sörplar snabbt i sig denna. Vinnaren i uppställningen för de yngre och en de vill ha hemma av på helgerna.

---------------------------------------------

Sedan i våras finns Pop Art Soda-serien tillgängliga för beställning av såväl horeca som dagligvaruhandeln. Kontakta Brewery International som distribuerar hantverksläsken.

 


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet