Hem Mat & Restaurang Populärt nyårslöfte i fara: varannan svensk tycker det är svårt att hinna laga nyttig mat

Populärt nyårslöfte i fara: varannan svensk tycker det är svårt att hinna laga nyttig mat

av Christoffer Enquist

Andelen svenskar med övervikt eller fetma har ökat, Folkhälsomyndigheten uppger att 51 procent av den svenska befolkningen i åldern 16-84 år lider av fetma eller övervikt. En av de viktigaste komponenterna för viktnedgång är att äta en nyttig och varierad kost, dessvärre upplever varannan svensk att det är svårt att hinna laga nyttig mat, det visar en ny undersökning från Greenfood.

Nyttig mat

Nyårslöftena är i full gång, för många svenskar går nyårslöftet ut på att gå ner i vikt. Men de senaste åren har svenskarna haft svårt att hålla det löftet, enligt Folkhälsomyndigheten ökar antal svenskar med övervikt eller fetma. Träning är en viktig del av att hålla vikten och må bra, men för många är kosten ännu viktigare. I en ny undersökning från Greenfood svarar 51 procent att de instämmer eller instämmer delvis i att det är svårt i vardagen att få tid att laga nyttigt.

– Vi måste göra det enklare för svenskarna att äta nyttigt, även när tiden är en bristvara. Det finns gott om hälsosamma genvägar idag, utbudet av färdigskurna grönsaker, skurna frukter och färdigpackade sallader är stort. Ska vi lyckas vända trenden måste vi visa svenskarna att det inte är krångligt att laga nyttig mat. Vi i branschen måste utveckla dessa kategorier så att det alltid är enkelt, gott och lättillgängligt att konsumera nyttig mat, säger Lisa Isakson, kommunikationschef på Greenfood.

Undersökningen visar också att när svenskarna inte hinner laga nyttiga måltider, ersätter de dessa främst med fryst mat eller hämtmat som pizza och kebab. Tio procent uppger att de helt hoppar över måltiden.

Mer från undersökningen

  • När svenskarna inte hinner laga nyttig mat ersätter de maten med fryst mat (29 procent), pizza & kebab (25 procent), annan hämtmat som sushi eller thai (20 procent), nyttig snabbmat från exempelvis en salladsbar (15 procent)
  • Undersökningen visar också att middagen är den måltid som svenskarna upplever är svårast att hinna laga. Allra värst är det för hushåll med små barn hemma, där uppger 76 procent av de svarande med små barn att middagen är svårast att hinna laga.
  • Unga mellan 18-29 år uppger att de har svårast att hinna laga nyttigt. Där instämmer 67 procent delvis eller helt i påståendet.

Undersökningen är genomförd av YouGov, 1024 personer har svarat.

RELATERAD LÄSNING