Hem Mat & Restaurang Porchetta, polenta, ruccola & örtigt stram ripasso

Porchetta, polenta, ruccola & örtigt stram ripasso

av Livets Goda

Bland Italiens mest klassiska köttserveringar ja dit hör onekligen porchettan, fläsksidan som fylls med örter och kryddor innan det rullas ihop och binds samman. Efter lång tid i ugnen, gärna uppåt fyra timmar på låg värme, så är mästerverket färdigt att serveras och tjusningen är att köttbiten sköter sig rätt bra själv under tillagningstiden. Till vår porchetta serverar vi en krämig timjanpolenta, tomater och lök som gått med köttet i ugnen samt en rucolasallad. I våra glas; en fint transparent och stram ripasso i form av Le Ville di Antanè.

Recept – serverar 6 personer

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2020 Le Ville di Antanè, Valpolicella Ripasso Superiore, Veneto, Italien

artikel 71663, 125 kr, 86 p
Stilren och fint transparent rödbärig Valpolicella som tar sig ett stramare uttryck och torrare stil än vad som kanske associeras med ripasso. Doften visar upp syrliga körsbär, plommon och frostnupna slånbär, en diskret blomörtighet och fatkryddiga toner. Smaken har en tilltalande fräschör med rödbärigt syrliga drag, närvarande tanniner, örtig stjälkighet, ceder, torkade frukter och fatkrydda med choklad i spetsen. Rondören finns men blott för ett kort ögonblick innan det torra anslaget tar över och avslutar med ett kryddigt citrusfäste. Seriös och samtidigt drickvänlig ripasso.

Matchningen
Inte mycket går fel här och vinets transparenta fruktighet matchar rätten suveränt, inte minst sältan möter vinets mycket diskreta rondör och porchettans örtighet hittar också en gemensam nämnare med vinet. Särskilt när vinet kyls lätt är kombinationen mitt i prick.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING