Hem Vinvärlden Porphyr – en strålande riesling från Wagner Stempel

Porphyr – en strålande riesling från Wagner Stempel

av Niklas Jörgensen

På den 10-gradiga Mohs hårdhetsskala som mäter reptåligheten för olika mineral landar bergarten porfyr på en sjua. En mineral med hårdhet ett till två kan du repa med en nagel, en sexa med stålspik. Porfyr har samma hårdhet som stål. Det ger en lite perspektiv när det kommer till vinbyn Siefersheim i Rheinhessen där vingårdslägena är utkarvade ur vulkanisk bergart och där mängden porfyr är så pass framträdande att producenten Wagner Stempel valt att döpa ett vin efter porfyrhalten i jordmånen. Inte den lättaste marken att jobba med men när du har resultatet i glaset så förstår du varför denna riesling är så eftertraktad!

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING