Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Livets Goda 10 Aug, 2018
Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det sjunde vineriet inom Faustinogruppen. Familjeföretaget började sin verksamhet i Ribera del Duero på 1990-talet genom att förvärva landområden och plantera nya vinstockar. I veckans Dryckestips så har vi provat vinet Portia Roble 2016, där tinto fino (tempranillo) kommer från vingårdar belägna på cirka 800 meters höjd. Efter skörd och jäsning så har vinet lagrats i franska ekfat i minst fyra månader.


Livets Goda om 2016 Portia Roble
Vi fortsätter att ”undersöka” viner inom den lägre priskategorin för att hitta godbitarna som har lite karaktär och struktur trots just den låga prislappen. Här har vi ett sådant vin.

Portia murrar på ungt mörkfruktigt direkt i glaset där det sipprar ut toner av mörka hallon och björnbär med rostade toner i basspelet, vilka ackompanjeras med lakritsviol och örtinslag med en maritim vind. Det blir sådär modernt läckert och inbjudande men samtidigt smått kul skrämmande: var ska detta sluta?

Men allt går bra, det mörkfruktiga biter sig kvar i gom och fruktens sötma exponerar sig generöst och skulle lätt kunna tippa över och bli för mycket, men en mörkt, syrlig körsbärsslinga, en torrt och påtaglig kryddig sträng liksom tanniner med en sandmineralisk liknande struktur fångar in och styr upp och håller det hela rent och fräscht med luftiga hål som ger vinet transparens och finess i det expressiva temperamentet. Snyggt cresendo bjuds vi också på där frukten biter sig kvar förtjänstfullt viljestarkt.

Det blir i slutändan ett omfångsrikt vin med skönt kompspel och samtidigt finurliga soloslingor som spetsar till melodin i vinet. Gott och bra vin helt enkelt!

87 poäng / Livets Goda

2016 Portia Roble
Nr 71256 (750 ml), 119 kr
Ribera Del Duero, Spanien

TRÄLÅDA
Beställer man 3 flaskor (357 kr) så levereras vinerna i en snygg trälåda, vilket ni smidigt kan göra här >>

Vineriet och arkitekten Lord Norman Foster
För att föra vinet och vingården mot nya höjder beslutade sig ägarna för att satsa på ett annorlunda grepp. De hyrde in den välrenommerade brittiska arkitekten Lord Norman Foster för att designa och planera det optimala vineriet. Resultatet är ett extraordinärt vineri där allt ifrån materialval till flödet i huset är noga genomtänkt så att det är både vackert och funktionellt. Byggnaden är i betong, trä, glas och metall och är formad som en treuddig stjärna där varje arm representerar de tre viktigaste stadierna i produktionen: vinifiering, fermentering och lagring. 


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet