Hem Vinvärlden Portugisiska toppvinet Pintas Red 2021 – 96+p – Exklusivt erbjudande

Portugisiska toppvinet Pintas Red 2021 – 96+p – Exklusivt erbjudande

av Anders Enquist

Exklusivt erbjudande till Livets Godas vinklubbsmedlemmar och prenumeranter

Portugisiska toppvinet Pintas: Wine & Soul vars startår var 2001 är en av den här nya generationens storartade vinproducenter som växt fram under 2000-talet i Douro i Portugal. Sandra Tavares da Silva och hennes man Jorge Borges ligger bakom företaget och vi har här i Livets Goda ett flertal gånger skrivit om och lovordat paret och deras viner, som många av er tidigare också fått exklusiva erbjudande om.  

Nu kan vi återigen exklusivt erbjuda Livets Godas vinklubbsmedlemmar en underbar akt i form av nya årgången av Wine & Soul´s stolta toppvin Pintas Red 2021. 6 100 buteljer lyder upplagan för årgången och 100 av dessa har exklusivt reserverats för Livets Godas vinklubb.

Gör så här för att fånga in Pintas Red 2021:

Maila till info@livetsgoda.se och rubricera mailet Pintas Red 2021 så emotser ni av oss artikelnumret på Systembolaget för beställning. Priset är 959 kronor för en butelj. Som vi nämnde finns det tyvärr endast 100 buteljer så vi uppskattar en viss behärskning i antalet beställda buteljer per person.

Portugisiska toppvinet Pintas

Portugisiska toppvinet Pintas Red 2021

Chefredaktör Anders Enquist om portugisiska toppvinet Pintas Red 2021

En sval årgång med god nederbörd och vackert utdragen skörd har gett oss en Pintas Red med välbalanserad syra och underbart silkigt markerade, smått stensandigt Pomeroliga tanniner i en subtilt mogen men fräsch ung nyfikenhet.
2021 driver elegant med en avslappnad kraft, bevarad nerv och levande frisk energi, fast trogen terroiren. Vinet fångar även den gamla vinkällaren in i det moderna fruktighetens landskap med generösa uttryck och samtidigt med ett nobelt tillbakahållet och klassiskt sinne där väldoserade cederkurvor i fruktighetens drag av körsbär, vinbär, björnbär och plommon, kryddat med finstämda örter rör sig samstämt. Tobak och fuktiga löv glimtar i avslutet och vi har en storstilad och prominent årgång av ett vin som ger det bästa av vin-Portugal.

96+p

Lite fakta om 2021 Pintas Red:
Regionen är Douro DOC och underregionen Cima Corgo, Pinhaodalen. Druvorna skördas från 91 år gamla vingårdslägen med en fieldblend av mer än 40 olika inhemska druvsorter. Skörden påbörjades den 7:e september i perfekt väder och avslutades sex veckor senare. All speciellt utvald frukt avstjälkades och fottrampades i sten Lagares. Malolaktisk jäsning följt av lagring under 20 månader i franska ekfat.

Lite kuriosa om Sandra, Jorge och Wine & Soul

Portugisiska toppvinet Pintas

Sandra är även huvudansvarig för vinerna på hennes föräldrars vingård Quinta de Chocapalha som ligger i den nordvästra vinregionen man tidigare kallade Estremadura men som nu heter Lissabon Wineregion, i omgivningarna Aldeia Galega och som sprider sig över kullarna i Alenquer, 50 kilometer från kusten och Atlanten. Familjen köpte Chocapalha 1987 av en annan känd vinmakarfamilj, Ramos.

Sandra gick på universitetet när föräldrarna köpte vingården och kände redan då att hon var intresserad av att följa sina föräldrars vinspår och när hennes pappa började prata om att han funderade på att dra sig tillbaka så föll det sig naturligt att Sandra skulle ansvara för vinerna.

Sandra Tavares på Livets Godas redaktion

När Sandra väl definitivt bestämt sig för att ägna sig helt åt familjeaffärerna så utbildade hon sig till oenolog i Italien där hon var klar 1999. När Sandra kom tillbaka till Portugal från Italien insåg hon att den enda vinregion hon inte kunde något alls om var… Douro. Så Sandra var med och arbetade på olika vinerier under en tid för att lära sig mer om området. Blanda annat var hon hos Fonseca och Dão. Sandra var också på Quinta do Vale Dona Maria i Douro 1999 och när de efter skörden frågade om hon ville jobba vidare som konsulterande vinmakare där så tvekade hon inte det minsta.

Sandra var väldigt fascinerad av Douro och kände att hon också ville stanna permanent och även göra egna viner i området. Sandra och Jorge etablerade därmed sitt Wine & Soul kring millennieskiftet. Man hade inga egna vingårdar men lyckades arrendera några hektar med gamla stockar i Pinhão-dalen i dalens centrala sub-region, Cima Corgo. Vingården var Pintas som planterades redan 1930. Tillsammans med en handfull andra producenter stakade Sandra & Jorge ut en alternativ väg för Douro som innebar att vi numera inte bara pratar portvin beträffande regionen utan det handlar lika mycket om bordsviner av mycket hög kvalitet.

I slutet av millenniets första decennium fick Sandra & Jorge möjligheten att köpa loss Jorge’s familjegård, Quinta da Manoella belägen några kilometer från Pintas. Druvorna hade tidigare levererats till diverse kända portvinshus men nu började paret med att restaurera såväl vingård som källare för att göra egna viner. De äldsta stockarna är från 1880 och resterande vinstockar i Manoella är från 1980-talet och används till ett vin med samma namn och som vi har med är i Vinhörnan. Dessutom har man tagit över de gamla familjeinventarierna vilket bland annat inneburit en sekelgammal Tawny Port som buteljerats som 5G – fem generationer.

Livets Godas Vinklubb erbjuder kontinuerligt mycket bra och exklusiva vinerbjudanden och vinprovningar, liksom andra vinifierade erbjudanden, så ett medlemskap kan bana intressanta vägar till mer av livets goda. Detta erbjudande sker i samarbete med den svenska importören Handpicked Wines Sweden AB. Vi påpekar även igen att Livets Goda inte har några vinstintressen i våra erbjudanden. Vi tar fram olika erbjudande för det vinexklusiva i och med ett medlemskap i vinklubben.

 

RELATERAD LÄSNING