Hem Vinvärlden Portugisiskt finbesök i stan

Portugisiskt finbesök i stan

av Livets Goda

1834 bestämde sig portugisen José Maria da Fonseca att överge matematiken till förmån för vintillverkning. Tack vare det beslutet visar sjätte generationen i familjen, Domingo Soares Franco, att företaget har lika mycket innovation som historia att bjuda på idag under en isande kall februaritisdag i Stockholm, Att mannen bakom supersuccén Periquita, chefsvinmakare Domingo Soares Franco är i Sverige, är ingen tillfällighet. Den svenska marknaden är företagets viktigaste jämte Brasilien och han känner sig mer än hemma här efter frekventa besök genom åren. – Vi har funnits på det svenska Systembolaget sedan 1977, säger han stolt med ett brett leende. Med sig den här gången, har han några flaskor experimentvin som han vill ha hjälp att utvärdera. Tre ska bli en och den svenska vinskribentkåren hjälper honom mer än gärna med feed back. Därefter ber han sina svenska kollegor att prova två olika viner som förpackats på Bag in box kontra flaska. – Det är exakt samma viner, utbrister han förtjust men de utvecklas helt olika. Han beskriver inlevelsefullt den filosofi han och företaget arbetar efter. Eken till exempel, måste enligt Franco vara integrerad och får inte sticka ut. Halvägs in i lunchen som serveras till vinerna, släpper han bomben att han bestämt sig för att buteljera samtliga äldre fat i familjens källare. – Vi har fat som legat sedan 1880. Så sent som i höstas bestämde jag mig för att buteljera allting fram till 1969, berättar han glatt och tillägger att det varsamma handarbetet kommer att ta flera månader. Det egna favoritåret 1955, beskriver han med vördnad. – För mig är det den ultimata årgången i Portugal och dessa viner ska vi sälja på auktion, berättar han glatt vidare. Det vinet har allt. Frukt, syra, ja.. allt!! Avslutningsvis bjuder Franco på företagets Moscatel de Setúbal, en storsäljare på Systembolaget och väldigt användbart till alltifrån desserter till ost eller choklad. – En av mina grannar kom på den brillianta idén att vi skulle avstanna jäsningen med Armagnac vilket gav strålande resultat. Idag köper vi 10.000 liter Armagnac per år bara till detta syfte, avslutar han och skålar med löfte om att väldigt snart vara tillbaka. Den första juni lanseras två av José Maria da Fonsecas prestigeviner på Systembolaget. Nr 90362 Periquita Superyor 2008 för 299.- samt Nr 90360 Hexagon 2007 för 350.-

RELATERAD LÄSNING