Hem Vinvärlden Portvinsmagi från Pocas – Very Old Tawny Port

Portvinsmagi från Pocas – Very Old Tawny Port

av Livets Goda

Måhända inte den mest igenkända portvinsfirman här hemma, trots att Poças nu varit med mer än hundra års tid, men det betyder inte att den ska negligeras. Tvärtom så har det länge snarare varit något av en väl dold hemlighet bland många initierade, att det här är bland de främsta husen i Douro. Inte minst när det kommer till årgångsmärkta tawnies, colheita.

Idag är det fjärde generationen efter Manoel Domingues Poças Júnior som styr firman. Det hela startade egentligen med försäljning av vinsprit till producenterna för Manoel men sedermera kom även vinet in i bilden och en lodge införskaffades i hamnstaden Vila Nova de Gaia.

Idag äger Poças tre egendomar i portvinsdalen; Quinta das Quartas, Quinta Sta Barbara och Quinta de Vale Cavalos. Och det som länge varit husets signum är de fatlagrade årgångsvinerna, så kallade colheitas, även om Poças såklart också allt mr gett sig i kast med Vintage Port och Late Bottled Vintage. Och bordsviner från Douro. Husets 2017 Vintage Port läser du för övrigt om i nya Livets Goda som snart ges ut.

I samband med firandet av hundra år som firma togs beslutet att buteljera 100 flaskor av en sann raritet. ”Under 1930-talet fick gammelmorfar en mindre egendom med några fat portvin som betalning av en skuld, berättar Pedro Poças Pintão. Idag är vinerna mer än hundra år gamla, det som finns kvar och det är härifrån vi valt att buteljera 100 flaskor.

Ett provrör anlände redaktionen…

Livets Goda om Poças Very Old Tawny Port

Det finns ibland en övertro till gammalt och att det per automatik är detsamma som bättre. Så är naturligtvis inte fallet utan det handlar om så många fler parametrar än ålder. Hur du hanterat och skött faten under alla dessa år exempelvis för ett vin som evaporerat för mycket blir enkom till en tokkoncentrerad sörja som är snudd på odrickbar.

Tack och lov är Poças åldring ett fantastiskt vin, rätt magiskt till och med och vi gillar verkligen att det bygger på finess och sensuella upplevelser framför kraft. Här finns fräscht gammalt trä och lite sågverk som backas upp av mandarin, valnöt, curry och kastanj. Komplexiteten är sanslös och ett fåtal ord kan inte fånga känslan. Än mer blir det vanskligt att sätta känslor på pränt när vi provar vinet. Viskost och trögflytande men så fräscht där mörk choklad, nougat och färsk fuktig tobak lindar in gommen i en smakeufori som gör oss alldeles knäsvaga. Långt, sinnligt avslut i renaste uttryck.

Panelens enade intryck: Vad är 100 poäng om inte detta!

Så till den mindre roliga biten; priset. 100 flaskors produktion medför såklart en saftig prislapp och vad sägs om ca 4500 Euro när det nu når marknaden i Portugal? Hursom får du någonsin chansen att prova den på glas så kommer du rätt långt på blott ett par centiliter!

Importör av Poças Junior i Sverige: Jakobsson & Söderström

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING