Hem Vinvärlden Pot de Vin -sydfransk rödvinscharmör

Pot de Vin -sydfransk rödvinscharmör

av Livets Goda

Merlot är en druva som främst associeras med sitt ursprung Bordeaux och då inte minst de världsberömda kommunerna Pomerol och Saint-Emilion. I rätt händer är det en fantastisk druvsort och att stöta på en riktig merlotpärla för blott 129 kronor hör inte vanligheterna till. I våra glas, sydfranska Le Pot de Vin.

Här får vi en ekologisk merlot från appellationen Malepère i de mest västliga delarna av Languedoc, nära staden Carcassonne. Ägaren Bertrand Gourdou är femte generationen som driver egendomen framåt och just detta vin fann han inspiration till tack vare en gammal vinetikett som hans farfar hade skapat på 70-talet. Etikettens budskap var måhända något provocerande då Le pot-de-vin kan betyda mutan. Pot syftar dock även på flaskformen så det var en ordlek kanske lite för tidigt ute för sin tid som hans farfar skapade med glimten i ögat.

Pot

Livets Goda provar Château Guilhem Pot de Vin, Languedoc, Frankrike

En rättfram och väldigt lättgillad ekologisk sydfransk merlot med druvans örtiga framtoning, gräsiga toner, rotfrukter och solmogna mörka plommon i ungdomligt fräsch och flirtig stil. Munkänslan fortsätter på det flirtiga spåret med juicy skogsbärig frukt, plommon, torkade frukter, skalkärvhet och tydligt örtiga toner av det torkade slaget. Tanninerna är närvarande och precis lagom ungdomligt busiga och får sällskap av viss stjälkkänsla. Vinet har fostrats i betong och det skänker en oförvanskad druvlojal karaktär som kyld är väldigt lätt att ta till sig.

Poäng: 86

Pot de Vin är ett tacksamt vin att matcha till flertalet maträtter. Till grillen och gärna lamm eller fläsk med gott om örter och vitlök, till en klassisk ryggbiff med bea och pommes eller varför inte till den okrönta kungen av grönsaksrätter, melanzane alla parmigiana – auberginegratäng med en fyllig tomatsås, örter, olivoljestekta auberginer och härliga mängder ost.

Ekologiska Pot de Vin lanserades i Systembolagets beställningssortiment i mars. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 59502 och kostar 129 kronor. Vinet beställer du till önskad butik för uthämtning.

Till Pot de Vin på Systembolaget >>>

Pot de Vin - sydfransk rödvinscharmör

RELATERAD LÄSNING