Hem NyheterNyhet WB Premiär för årets äppelinlämning hos Kullamust – en musterlig tradition sedan 1929

Premiär för årets äppelinlämning hos Kullamust – en musterlig tradition sedan 1929

av Livets Goda

Premiär för årets äppelinlämning: För 94:e året öppnar Kullamust äppelinlämningen på det lilla musteriet i Mjöhult. Kullamust grundades 1929 i form av andelsmusteri, då bygdens frukträdsinnehavare gick samman för att kunna tillvarata sin frukt. Därför har musteriet i alla tider haft privatpersoner som lämnar in överskottet från sin skörd från sina trädgårdar till oss i Mjöhult, en tradition som vi är glada för håller i sig även idag. Att tillvarata frukt är själva grunden till varför vårt musteri finns till.

Premiär för årets äppelinlämning

Premiär för årets äppelinlämning

”Det ligger i tiden att ta vara på det naturen ger, under äppelsäsongen brukar det vara en strid ström av äppelinlämnare som kommer till oss med överbliven frukt från trädgården. Det är inte ovanligt att vi väger in 10 000 kg äpplen från privatpersoner under en vecka, och vi ser fram emot att träffa alla gamla och nya kunder igen”, säger Kullamust VD Peter Carlsson.

Äpplena vägs traditionsenligt på den gamla stationsvågen som minner om tiden då tågen gick till Mölle och passerade stationen i Mjöhult. Alla äpplen är välkomna till Kullamust, så länge de är hela och rena. Det som sen blir över när vi pressat äpplena omvandlas till biogas hos den lokala biogasanläggningen.

Äppelinlämnarna får 3kr/kg äpplen som vägs in utanför Musteributiken. Betalningen lämnas i form av en kvittens som kan användas som betalning i vår Musteributik och kan inte bytas till kontanter.

Snabba fakta om Kullamust Äppelinlämning:

Vart? Mjöhultsvägen 354, Mjöhult

När? Öppnar onsdagen 23 augusti kl 12 och är öppen under Musteributikens öppettider (och precis så länge det finns frukt i trädgårdarna.)

Skick på äpplena som lämnas in? Hela och rena!

Betalning? Självklart! 3kr/kg äpple, i form av en kvittens som kan användas i Musteributiken. Kan ej lösas in mot kontanter.

Hur mycket äpplen behövs till 1 liter Kullamust? Det går ca 2 kg äpplen till 1 liter Kullamust, innehållet är och har alltid varit 100% frukt.

Vad görs med det som blir över efter pressning? Den så kallade presskakan omvandlas till biogas hos den lokala biogasanläggningen.

Välkommen till musteriet i Mjöhult!

Öppettider Musteributik & Fikeri:

Onsdagar kl. 12.00 – 17.00
Torsdagar kl. 12.00 – 17.00
Fredagar kl. 12.00 – 17.00
Lördagar kl. 10.00 – 15.00
Söndagar kl. 10.00 – 15.00

RELATERAD LÄSNING