Flädie Mat- och Vingård är en av Sveriges ledande vinproducenter. På gården tillverkas röda, vita, rosé och söta viner samt det mousserande vinet Ebba. På lördag den 2 april lanseras årets Ebba vid en Winemaker’s dinner på gården. Ebba tillverkas av druvorna Solaris (55 %) och Phönix (45 %). Det är druvtyper som odlats fram för att tåla det kalla skandinaviska klimatet, men ändå ge ett fylligt och smakrikt vin. Årets Ebba är en blend av två årgångar – 2013 och 2014 – som flaskjästs enligt den traditionella metoden. Totalt produceras cirka 2 600 flaskor, varav cirka 2 000 flaskor brut och resten demi-sec. Det är en fördubbling mot förra året. – Att vara vinbonde i Sverige är en ständig kamp mot naturen. Vi har lagt ner ett enormt arbete på vår Ebba och jag är verkligen stolt över slutprodukten. Jag tycker personligen att detta är den bästa årgången vi har fått fram, säger Martin Rosvall Hansson som äger Flädie Mat- och Vingård. Ebba serveras i första hand på de bröllop, fester och konferenser som arrangeras av Flädie Mat- och Vingård. Nytt för i år är att en litet antal flaskor kommer att säljas exklusivt av Winetales, från och med slutet av april. – Vi får ofta frågor från våra gäster om var de kan köpa våra viner, men vi har ju inte möjlighet till direktförsäljning enligt dagens regelverk. Därför är det roligt att kunna erbjuda ett mindre antal flaskor via Winetales. Ebba är helt unikt genom att vara ett mousserande vin som både odlas och tillverkas i Sverige och jag räknar med att flaskorna tar slut fort, säger Martin Rosvall Hansson.
Premiär för årets Ebba – mousserande vin från Sverige
1,7K