Premiär för Brekeriets nya suröl Picnic Sunrise på Bottle Shop


Warning: Undefined variable $hide_readtime in /home/livetsgo/public_html/wp-content/themes/soledad/content-single-full.php on line 356

”Det är ingen nyhet att lågalkoholöl fått ett rejält uppsving de senaste två-tre åren. Delvis är det en anpassning till hur läget ser ut på den svenska detaljhandelsmarknaden, där blott en aktör får sälja till konsument, men det är lika mycket ett resultat av ett gryende och genuint intresse för att dricka en utmärkt öl utan dess annars viktigaste smakbärande egenskap, alkohol. Alkoholsvag öl kräver att bryggmästaren tänker till lite extra. Med lägre alkohol försvinner fylligheten i öl så hur man kompenserar detta är delvis beroende på vilken ölsort du vill göra. Sötma kan bidra till mer smak liksom en mer markerad beska. Och givetvis så spelar valet av malt en väsentlig roll. Även suröl har visat sig vara en utmärkt take på temat. Vid jäsningen tillsätts lactobacillus, en bakterie som bildar mjölksyra istället för alkohol vid nedbrytningen av sockret och ger drycken dess syrliga smak. Det är alltså inte jästsvampen brettanomyces som skänker syrligheten som många tycks tro utan denna bidrar mer med ökad komplexitet. Visst, lite funky kan det bli med vitpeppar och stallighet men vid sekundära jäsningar, gärna med frukt eller bär, så bidrar brett med ett större spektra av doft och smak, även mer elegans. Något som inte hade varit möjligt med en vanlig saccharomyces-jästsvamp. Under gårdagen hade Bottle Shop i samarbete med Landskronabryggeriet Brekeriet världspremiär på skåningarnas nya folköl, Picnic Sunrise. På plats var ingen mindre än bryggmästare Christian Ek själv, en av tre ur brödratrilogin som driver surölsbryggeriet. Det är den andra lättölen som Brekeriet lanserar. Den första, Picnic Sour, var blott drygt 2 % och hade bryggts med rabarber. Stilen är något av en &#39acquired taste&#39 men med tid i flaska så har ölen satt sig och vuxit i karaktär. Enligt RateBeer, det sannolikt främsta ölforumet på internet, så är Picnic Sour en av de absolut främsta lågalkoholölsorterna i världen. Picnic Sunrise Men nu var det premiär för Picnic Sunrise, en suröl bryggd med lactobacillus, brettanomyces och hallon. Massor av hallon bör tilläggas. Bottle Shop fick såklart äran att agera scen för premiären. Och frågan är om inte Christian Ek&#39s hallonhistoria är snäppet vassare. Visst får den en extra skjuts av den högre alkoholhalten som klockar in på 2,7 % men det är mer än så. Doften är citrusstinn med tydliga toner av färska hallon, en svag höton och blommor. Renheten är svårslagen och likaså friskheten. Syran är markerad men ändå mer avrundad, en liten sötma backar upp och det smakar hallon så det står härliga till. Eftersmaken är syrlig, relativt torr och klingande ren. 85 LGP Brekeriet visar att de tar lågalkoholöl på allvar. Och Bottle Shop förtjänar mer än ett besök för att de förser oss konsumenter med skickliga hantverksprodukter som bland annat Picnic Sunrise. Länkar: bottl35hop Brekeriet