Hem NyheterVinnyhet Premiär för Champagne Saint-Réol Grand Cru Brut, NV

Premiär för Champagne Saint-Réol Grand Cru Brut, NV

av Livets Goda

Premiär för kooperativet Saint-Réols Grand Cru champagne – Grand Cru Brut. 

Premiär

Medlemmarna i kooperativet representerar några av regionens bästa vingårdar. De skördar och vinifierar druvor uteslutande från Grand Cru-lägen och säljs därefter till kända champagnehus som Dom Pérignon, Perrier-Jouët, Deutz, m.fl.
Fem procent av druvorna används sedan till viner under namnet Saint-Réol; en produktion på 80-100 000 flaskor/år, med fokus på hög kvalitet snarare än volym.

Champagne Saint-Réol Grand Cru Brut NV består av 70% pinot noir och 30% chardonnay, varav 40% är reservviner. Druvorna kommer från tre olika Grand Cru-lägen: Ambonnay, Bouzy och Aÿ. Basårgången är 2016, en årgång med en liten men högkvalitativ avkastning, och som källarmästare Cédric Jacopin beskriver som mycket komplex. Vinet buteljerades 2017 efter malolaktisk jäsning, därefter vilade vinet fem år på sin jästfällning och degorgerades 2022.

Premiär: Livets Goda om champagnen, 91p
Basårgången är 2016 och en snygg, torr mousse inträder innan en apelsinzestig, vitblommig och citruslaminerad fruktighet med finstämda toner av brioche och nötiga sättningar tar över intrycken. Äpplen och vit persika liksom underliggande röda bär manar på i fruktkollektivet, små vegetala vingårdsvindar sveper förbi och en kalkdriven mineralitet ger en vaken skärpa i en annars harmonisk och lugn gång. Det är en champagne med bra vinkaraktär som med rätta förlitar sig på 70% pinot noir och 30% chardonnay från de tre Grand cru lägena Ambonnay, Bouzy och Aÿ.

Champagne Saint-Réol Grand Cru Brut NV
Pris: 369 kr
Artikelnummer: 90024
Alkoholhalt: 12,5%
3600 flaskor lanserades 14 april 2023 i det tillfälliga sortimentet.

RELATERAD LÄSNING