Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Premiär för färskpotatisen idag

Premiär för färskpotatisen idag

av Livets Goda

Årets första frilandsodlade färskpotatis plockades på Bjärehalvön idag. Det blev en härlig potatisfest, men framför allt ett manifest där odlare, de stora kedjorna i svensk dagligvaruhandel tillsammans med Svensk Potatis hyllade en fantastisk liten knöl. Leve svensk färskpotatis!

Premiärodlare 2024. ©Svensk Potatis


Trots kylan som varit i år har potatisen vuxit till sig. Idag var det premiärplockning och stor potatisfest när odlare, dagligvarukedjorna, press och branschfolk samlades ute på potatisfälten i Mäsinge Strand på Bjäre.

– Väldigt roligt att se att så många är här för att hylla en jättefin råvara och alla våra svenska potatisodlare. Det firar vi med att skänka 10 kilo svenska primörer till ICA, Coop, Axfood, Lidl, Citygross och Martin & Servera där vi nu får se vad de hittar på för att på ett inspirerande sätt uppmärksamma svensk färskpotatis, säger AnnaKarin Hamilton som är vd på Svensk Potatis.

Fest och manifest
Ute på potatisfältet finns kocken Marcus Nemrin från Sofiero Slottsrestauranger med för att tillaga och bjuda på färskpotatisrätter i sitt utekök. Sommaren är på gång med alla sina somriga smaker.

– Jättekul med uppmärksamheten, tycker vi. Även om alla vi odlare har våra egna gårdar, så har vi egentligen samma önskemål och mål. Tillsammans vill vi utveckla vårt svenska jordbruk och svensk odling. Vi hoppas att konsumenterna förstår hur viktigt det är att de väljer våra svenska råvaror och att det faktiskt gör skillnad, säger potatisodlaren Arnold Ebbesson.

RELATERAD LÄSNING