Hem NyheterVinnyhet Premiär för nordisk vinbar

Premiär för nordisk vinbar

av Livets Goda

Vinintresserade Uppsalabor får snart ett nytt vattenhål att dyka ner i när Solaris – The Nordic Wine Bar slår upp portarna hos den lokala restaurangen Johanna & Mat i början av juni. Vinbarens huvudfokus kommer att vara svenska viner, men som namnet antyder tar man även höjd för viner från de nordiska grannländerna, främst från Danmark.

– Det finns fog för att vara stolta över vårt dryckesland, säger de båda entreprenörerna och fortsätter: Sedan pionjärer började odla vin på allvar i Sverige kring millennieskiftet har kvaliteten på vinerna höjts i rekordfart. Under senare år kammar flera av våra hantverksmässiga viner hem medaljer och prisas internationellt.

– Efter att ha varit återförsäljare av svenskt vin under några år har det varit ett drömprojekt att samla spännande lokalproducerade viner i en bar. De flesta svenskar känner förmodligen inte ens till att det odlas vin i Sverige och att vi av EU blev ett godkänt vinland redan 1999, menar sommelieren Hans Håkanson.

Vinbaren är ett samarbete mellan sommelieren Hans Håkanson och Johanna Mellberg, mångårig krögare. Tanken är också att erbjuda välmatchade tilltugg och utvalda rätter på lokala råvaror. Det är just så Johanna Mellberg har för vana att arbeta på sin restaurang där ledorden är nära, ekologiskt och alltid utifrån säsong.

Sedan en tid finns vinbaren The Swedish Wine Center på Österlen med en filial i Malmö. Dessa har fungerat som inspirationskällor, även om Hans haft planer på en nordisk vinbar längre än så. Namnet Solaris härstammar förresten från den druvsort som är vanligast förekommande i svenska vinodlingar och har blivit något av en nationaldruva, berättar Hans. Druvsorten utvecklades i Tyskland i mitten av 1970-talet genom korsning i syfte att tåla ett kallare klimat med färre antal soltimmar.

I Sverige finns ett 40-tal kommersiella vingårdar och vinnäringen expanderar årligen. Merparten av vinet som produceras är vitt, men även roséviner, mousserande och en mindre andel röda viner framställs. Flest vingårdar hittar man i Skåne och i de södra landskapen samt på Öland och Gotland.

Solaris – The Nordic Wine Bar premiäröppnar 3 juni kl 16.00. På grund av pandemin håller man öppet torsdagar inledningsvis, men successivt kommer öppettiderna att utökas. Adressen är Von Kraemers Allé 39, Uppsala.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING