Hem Whisky & Bourbon Primátor Antonin – tjeckisk lager av yppersta klass!

Primátor Antonin – tjeckisk lager av yppersta klass!

av Niklas Jörgensen

Älskade lager. Bredvid pilsnern så är det nog min absoluta favoritöl. När den är välgjord ska tilläggas. För samtidigt som en lager sänder ut samma känslor som ett rosévin, okomplicerat och lättdrucket, så finns det något oslagbart i de bättre buteljeringarna och det finns en anledning varför många hantverksbryggerier sist av allt gav sig på att brygga lager. I mitt glas; tjeckiska Primátor Antonin.

Om det gått snett vid bryggningen av en lager så finns det inte mycket du kan göra för att rädda den. Om den fortfarande ska vara en lager vill säga. Det förklarar delvis varför de många hantverks- och mikrobryggerier som poppat upp i världen fokuserar på IPA. Mycket humle kan dölja en hel del nämligen.

Därför blir jag salig när en lager av klass hälls i mitt glas och särskilt förtjust är jag om de kommer från norra Tyskland eller Tjeckien. Som nyheten Antonin från Primátor.

Niklas intryck av tjeckiska lagern Primátor Antonin

För drygt en månad sedan landade Antonin på Systembolagets hyllor och den vansinnigt fina juni har inneburit att jag redan konsumerat några stycken. Antonin rör sig i gränslandet mellan lager och tjeckisk pilsner med brödiga toner, honungsinsvept maltighet, torkade örter och aprikos medan smaken har den finaste krämighet med delikat maltsötma som dock styrs upp av en smygande torr beska som mer får mig på pilsnertankar. Det som kanske imponerar mest av allt är att man med blott 4,2 styrkeprocent lyckas fylla en öl med så mycket intryck och smak.

93 p

Antonin finns i mer än hälften av landets Systembolagsbutiker och till övriga beställer du den utan extra kostnad. En flaska (500 ml, 4,2%) kostar 15,90 kr och har artikelnummer 1524.

När dricks då lagern bäst? Personligen älskar jag öl med låg alkoholstyrka och för mig är det den ultimata gräsklipparölen, när man vill belöna sig själv. Inför grillandet så är den inte heller så pjåkig att krama om och till det svenska husmansköket är den fenomenal.

Inspiration:  Biff Lindström, skysås, saltgurka, rödbeta & färskpotatis samt en ljuvlig lager >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING