Hem Whisky & Bourbon Tjeckisk lager av yppersta klass & i tidlös stil – Primátor Antonin

Tjeckisk lager av yppersta klass & i tidlös stil – Primátor Antonin

av Livets Goda

Älskade lager. Bredvid pilsnern så är du redaktionens favorit men då pratar vi såklart om kvalitativ sådan och inte en stor stark som knappast gör någon lycklig. En bra lager är såklart lättdrucken men för den som gärna skänker drycken en tanke så ska det också finnas ett underliggande djup, ett samspel mellan maltigheten och humlen. Ett öl som tickar alla våra boxar är tjeckiska Primátors Antonin och som är Livets Godas öltips denna vecka!

Det krävs skicklighet att brygga en lager som har det där lilla extra. Genvägarna existerar inte som i IPA-fallet utan det gäller att sätta receptet från start. Om det gått snett vid bryggningen av en lager så finns det inte mycket du kan göra för att rädda den. Om den fortfarande ska vara en lager vill säga. Det förklarar delvis varför de många hantverks- och mikrobryggerier som poppat upp i världen fokuserat på öl av smakexplosionskaraktär och först de senaste åren börjat snegla på pilsnern och lagern.

Lagern har sitt ursprung i Tyskland och pilsnern har verkat i gränslandet mellan Tjeckien och de tysktalande. I Antonin används två olika humle, Žatecký poloraný červeňák och Sládek, där den senare är mer aromatisk och har högre alfasyror som ger det bittra. Den förstnämnda är för övrigt känd under det mer bekanta namnet Saaz.

Livets Godas intryck av tjeckiska lagern Primátor Antonin

I början av sommaren landade Antonin ytterst lägligt på Systembolagets hyllor och blev snabbt en redaktionsfavorit, inte minst ölets fräschör och låga alkoholhalt gjorde den perfekt som törstsläckare de varma sommardagarna. Antonin rör sig i gränslandet mellan lager och tjeckisk pilsner med brödiga toner, honungsinsvept maltighet, torkade örter och aprikos medan smaken har den finaste krämighet med delikat maltsötma som dock styrs upp av en smygande och aptitligt torr beska som leder en in på pilsnerspåret. Det som ändå visar bryggeriets skicklighet är att man med blott 4,2 styrkeprocent lyckas fylla en öl med så mycket intryck och smak. Det är en konst som få bemästrar!

93 p

Antonin finns i mer än hälften av landets Systembolagsbutiker och till övriga beställer du den utan extra kostnad. En flaska (500 ml, 4,2%) kostar 15,90 kr och har artikelnummer 1524.

När dricks då lagern bäst, nu när sommaren glider allt längre bort? Hör du till kategorin som föredrar öl tillsammans med mat så är detta en formidabel ledsagare till husmanskost. Dessutom strålande till kräftskivan. Men den är precis lika svalkande och välkommen på egen hand, när ölsuget faller på!

Till Primátor Antonin HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING