Hem Whisky & Bourbon Primátor Oktoberfestive Lager – en kärleksförklaring…

Primátor Oktoberfestive Lager – en kärleksförklaring…

av Livets Goda

För fjärde året i rad lanseras Primátor Oktoberfestive Lager på Systembolaget, och det är med en god distribution, nästan alla Systembolagsbutiker har den på hyllan, och det är vi glada för då det är en riktigt kvalitativ och god pjäs, som således är lagerälskande chefredaktör Enquists Dryckestips denna vecka.

Chefredaktör Anders Enquist om Primátor Oktoberfestive Lager

Hösten kommer med sina fördelar, och de årliga släppen av oktoberfest öl och numera även Primators återkommande bidrag i ämnet, är en av dem.
Att låta Primator Oktober Festive omfamna dig, är som en underbar, nödvändig och oskämsbar nostalgitripp, det är som att ”komma hem” till den tiden där på 70-talet som vi började dricka mellanöl i olaglig ålder, och sedan starköl med lager och pilsnerhäng från Sydtyroliska trakter, i lika olaglig men lite äldre ålder. Alltid gärna i enliters glas. Öl på riktigt i stora mängder. De ränderna går aldrig ur mig, men förutom nostalgitrippen är Primators oktoberöl en smakfull och elegant akt med en tidlös hållning, en öl som aldrig kommer bli ur tid.

Den är för god, kvalitativ och bra för det, och att kalla en oktoberöl i lagerform för elegant kan måhända klinga märkligt, men det är precis vad Primator Oktoberfestive är, också. Fyllig i skummet och fluffig inlevelse i introt. Sedan en skärpt syra som rundas av och landar mjukt i en ödmjukt kryddad fruktighet med smårostade toner, fin beska och knäckebröd i näven och bastun runt hörnet, eller oktobertältet.
Det är mycket, det är rikt, och det är sobert i samma munfull.
Det är en förförisk lageröl, med Sydtyrolisk pilsnervibration…

92 LGP

Primátor Oktoberfestive Lager

Nr 11527 (500 ml) 5,5%, 21,90 kr
Tjeckien

Lite kuriosa
Sedan 1872 då Primátor grundades har det fortsatt att vara ett lokalt bryggeri, beläget i staden Náchod i nordöstra Tjeckien. Idag är det ett av Tjeckiens mest högteknologiska bryggerier men Primátor värnar om sin traditionella tillverkning och har fortfarande öppna jäskar i källaren. Bryggeriet är mest känt för sin klassiska Böhmiska pilsner som man också har vunnit många utmärkelser med både i Tjeckien och internationellt. Men Petr Kalúza, master brewer, brygger även innovativa samt säsongsbetonade öl. Bryggeriet har även internationellt prisbelönta överjästa öl såsom Weizenbier, English Pale Ale, Stout och India Pale Ale. Primátor betyder borgmästare.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING