Prime Grill: Nu kommer världens lyxigaste kött till Göteborg – som en av två restauranger i hela landet har Prime Grill blivit certifierad att hantera och servera det japanska kobeköttet:
– Det är stor ära, och vi siktar på att bli Sveriges näst bästa köttrestaurang, säger Simon Steinbrenner, Executive Chef på Prime Grill.
Världens bästa och lyxigaste kött är som bekant japanska Kobe. Marmoreringen med insprängt fett, mörheten och en underbar söt, nötig smaken är några särdrag. Kobekött kommer endast ifrån stutar och kvigor av rasen Tajima-gyu som är avlade, uppfödda och slaktade i Kobe provinsen.
För restauranger som vill servera Kobe krävs en avancerad certifiering, utfärdad av Kobe Beef Marketing & Distribution Promotion Association, som definierar standarden för Kobekött och sköter de stränga kvalitetskontrollerna.
Att komma in i denna finklubb kräver en omfattande ansökningsprocess, men Prime Grill har tagit sig igenom nålsögat och blir nu en av endast två certifierade restauranger i Sverige som får servera det mytomspunna kött. Restaurangen kommer att servera en Kobe som har den högsta och mest finmaskiga marmoreringen man kan få och väldigt ovanlig:
– Det är en ära att som en av två restauranger i landet få servera Kobeköttet, och den första och enda i sitt slag i Göteborg. Det är en möjlighet som vi lovar att förvalta väl. Ambitionen är att vara landets näst bästa kött-restaurang, säger Simon Steinbrenner, Executive Chef på Prime Grill.
Att sikta på att vara nummer två låter kanske märkligt, men Simon Steinbrenner menar att det inte är någon skam att säga att AG i Stockholm är bäst i Sverige:
– De har ju omvittnat lång och gedigen erfarenhet som köttrestaurang och har till Kobekött sedan 2015. Det har vi en ödmjuk respekt för, och därför kommer vi under vintern att skicka upp våra kockar till AG – för att lära av de bästa.
De strikta certifieringskraven beror på att Kobe-föreningen vill säkerställa att endast det bästa når kunderna:
– Det innebär att Kobeköttet endast härstammar från 20 stycken olika tjurar som har identifierats för sin enastående genetik. När tjuren sedan dör så väljs en ny tjur ut av föreningen. Vidare får det bara komma från ett visst område som är Hyogo-prefekturen i Japan och djuren måste minst ha marmoreringsgrad 6 för att kunna säljas som Kobekött, säger Marcus Josberg, Globe Foods AB som representerar Kobeföreningen i Sverige.
Kobekött kommer att finnas på Prime Grills meny från den 14 december.