Primeira Paixão Verdelho - allt från Madeira är inte starkvin

Niklas Jörgensen 5 Sep, 2018
Vin Är du på väg till Madeira i höst eller vinter? Om det är din första resa så är sannolikheten stor att du återvänder för trots sin litenhet så finns det en hel del att upptäcka. Dessutom produceras det rätt schysst vin på Madeira. Starkvin är väl de flestas omedelbara tanke men det händer faktiskt allt mer kring bordsvinet och en av de bästa introduktioner du kan få till de icke-förstärkta är ett besök hos Filipe Santos.

Filipe Santos - Paixão do Vinho

Filipe Santos är gentlemannen som studerade till läkare i Tyskland men som idag hamnat i vinbranschen istället. Han driver bland annat sin egen importfirma och förser restauranger på ön med vin från fastlandets olika regioner, gärna viner som kanske inte är helt mainstream. Men han gör även eget, Primeira Paixão. En rosé, en vit och en röd. Fokus är på de två senare där den som kanske mest sticker ut är den vita - en druvren verdelho från främst den vindpinade västkusten på ön.

Drygt fem procent av Madeiras produktion är bordsvin så det råder knappast konkurrens mellan de två vinstilarna. Istället är deras samexistens nödvändig då allt fler besökare vill äta och dricka lokalt och då passar det inte med starkvin från start till mål. Däremot har det varit lite oro kring just verdelho, en druva som många Madeira-producenter håller lite extra kär, att det skulle bli lite huggsexa mellan de klassiska producenterna och bordsvinerna. Mängden druvor på ön är ju trots allt inte imponerande stor och de mest välkända står för en försvinnande liten andel av totalen. Som verdelho.

Filipe Santos driver även en vinbar i Funchal där han bland annat säljer sina egna viner. Det är en kombinerad bar och vinaffär så ser du något på hyllorna som du skulle vilja dricka och bli serverad i baren så är påslaget för detta ytterst beskedligt.

Besöker du Madeira så beger du dig således med fördel till Paixão do Vinho som drivs av Filipe. Slå dig ner på uteserveringen som har utsikt mot casinot, konserthuset och den regionala presidentens residens. Och beställ med fördel en 2015 Primeira Paixão på just verdelho. Detta är den senaste han har släppt och han håller gärna i dem lite längre så att de får önskvärd mognad. Fast just 2015 har extra nerv i syran och är ännu relativt ungdomlig i sin framtoning. Vinet ligger på sin jästfällning i fyra månader, försiktig omrörning och blott en liten del fat är involverat.

2015 Primeira Paixão Verdelho, Madeira

Sannolikt har du aldrig druckit ett bordsvin från Madeira så detta är en strålande introduktion och dessutom ett av de två-tre bästa på ön. Här bjuds du på citrus- och limefrukter, omogna tropiska frukter, främst ananas, modellera, rökighet och en maritim känsla. Smaken är relativt slank men ändå med extrakt, skärpt syra, syrlig persika, lime och en diskret rostad ton från eken. En lätt sälta hänger med och avslutet är citruspiggt och med viss längd. 88 LGP

Det gör sig särdeles bra till en portugisisk fårost, de lokala musslorna och inte minst till någon av de grillade havsfiskarna man kan uppbringa på ön.

På plats ligger verdelhon av Primeira Paixão (fritt översatt; första passionen) på €18 och det producerades 4,000 flaskor av årgången, lite mindre än vanligt.

Besöksadress:
Paixão do Vinho, Avenida do Infante 22, Funchal 9000-015, Madeira


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet