Hem NyheterVinnyhet Prisbelönta Faustino I Gran Reserva 2009 finns nu i Sverige

Prisbelönta Faustino I Gran Reserva 2009 finns nu i Sverige

av Livets Goda

Priserna haglar över Faustino I Gran Reserva 2009. Decanter, en av världens främsta vintidskrifter, har utsett årgången till det ”Bästa spanska röda vinet” 2019. Deras tester och omdömen har stor genomslagskraft i vinvärlden. Nyligen vann vinet även guldmedalj i den prestigefyllda tävlingen ”Rioja Masters The Drinks Business”. Den senaste tiden har vinet även mottagit många andra medaljer och utnämningar i europeiska tävlingar och av välkända vinrecensenter. Många anser att det här är en exceptionell årgång och nu kommer den äntligen till Sverige.

Faustino I Gran Reserva lanserades 1968 och det görs endast vid exceptionella årgångar. Druvorna till vinet kommer från Faustinos egna gårdar i hjärtat av Rioja Alavesa, beläget 450 meter över havet. Det består främst av Spaniens stolthet tempranillo, men en liten mängd av druvorna graciano och mazuelo tillsätts också för att få till den perfekta blandningen. Druvorna handplockas innan de pressas och sedan vinifieras. Därefter lagras vinet i 26 månader på ekfat. Traditionellt lagras röd Rioja i ekfat av amerikansk vitek som ger en vaniljkryddig ekfatskaraktär, medan modern Rioja lagras i fransk ek som ger en mer cederträaktig karaktär. Till Faustino I används båda typerna för att tillföra en större nyansrikedom och uppnå en högre komplexitet.

Bodegas Faustino är familjeägt och grundades 1861 strax norr om Logrono. De är i dag den största privata Bodegan i Rioja och producerar mer Reserva och Gran Reserva än någon annan vinproducent i Rioja.

Faustino I Gran Reserva 2009 har redan hunnit bli 11 år och det är ovanligt att vinproducenter väntar så länge innan de erbjuder sina viner till försäljning. I dagarna lanseras även en Faustino I Gran Reserva från det legendariska året 1964 i beställningssortimentet.

– Årgång 2009 kallar vinmakaren för ”Super Gran Reserva” eftersom den har en fantastisk lagringspotential och känns relativt ung idag trots sin redan ansenliga ålder, säger Kajsa Malmborg, Senior Brand Manager på Altia. Det är kul att svenskarna får chansen att införskaffa denna pärla, dessutom till ett väldigt bra pris. I våra grannländer får konsumenterna betala betydligt mer för vinet, fortsätter hon.

Den nya årgången finns i ett urval Systembolagsbutiker och till andra går den lätt att beställa.

Faustino I Gran Reserva 2009
Artikelnr: 2678
Pris: 189 kr
Ursprung: Rioja, Spanien
Alkoholhalt: 13,5 %
Lagringspotential: Länge

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING