Hem Nyheter Privat alkoholservering tillåts: Men du bär ansvaret för att informera rätt!

Privat alkoholservering tillåts: Men du bär ansvaret för att informera rätt!

av Livets Goda

Under coronakrisen har mycket satts på prov, inte minst för hotell- och restaurangbranschen. Alla länder i Europa har hanterat krisen på lite olika sätt. I en del länder har man använt mycket hårda metoder för att försöka hålla coronaviruset i schack, vilket tyvärr inte har lyckats. I Sverige har vi valt en informativ modell som har visat sig vara riktigt bra.

Artikeln är i samarbete med Skiltex

Flera länder, organisationer och statschefer har berömt oss för det arbete vi har gjort. Nu har dock regeringen valt att införa nya coronaregler och dessa är ganska annorlunda från hur det har sett ut tidigare. Ett av de mest omfattande förbuden i nyare modern tid har nu blivit aktuellt, men samtidigt har vissa tillåtelser getts – har du koll på dessa?

Slopade regler för att minska smittspridning

I vissa kommuner har man gett tillstånd till alkoholservering i hemmen för att undvika smittspridning på krogar och restauranger. Du har ansvar för att informera dina gäster om de coronarestriktioner som gäller. Använd till exempel en griffeltavla för vägg och bord istället för ett tråkigt vitt papper. Ett griffelställ eller gatupratare kan enkelt placeras utomhus och det är ett bra sätt att påminna dina gäster om att hålla avstånd.

Placera din griffeltavla på ett staffli för griffeltavlor i hallen. Det är en superbra möjlighet att skriva upp ett litet meddelande till gäster. Du kan påminna om att hålla avstånd och inte minst att tvätta händerna. Det är dessutom en snygg inredningsdetalj. Om du har dåligt med plats kan det vara en god idé att istället välja griffeltavlor för vägg.

Dessa finns i olika storlekar, en mindre kan placeras i köket. Tänk miljövänligt och slopa blocket med varor som fattas i kylen. Använd en griffeltavla och skriva upp vad som behöver handlas hem. En griffeltavla är en rolig och snygg inredningsdetalj som kan placeras i köket, hallen, utomhus eller varför inte på badrummet.

Påminn dina gäster med en griffeltavla

Det är viktigt att komma ihåg att åtta-personers-regeln gäller och att även om det blir tillåtet med att ha alkoholservering i hemmen bär du som arrangör ansvaret för att informera samtliga gäster om regler och restriktioner som gäller.

Men istället för att sätta upp en massa vita papper med regler överallt kan du använda griffeltavlor. Använd kritor i olika färger utöver vitt för att skapa mer eller mindre iögonfallande information på griffeltavlan och inte minst för inredningens skull. Om det är något viktigt som du vill påminna om kan du använda en gul eller röd färg och annars en grön eller vit.

Då kommer folk att lägga märke till griffeltavlan mer än vanligt. Det är krav på att du ska ha regler synliga, men du kan alltid tänka lite inredning när du ska informera. En griffeltavla skapar ett snyggt retrointryck och bidrar till en riktigt härlig atmosfär. Varför inte ställa en lite mindre i hallen tillsammans med två stearinljus och skriva “välkommen” eller liknande.

Blir det tillåtet med privat alkoholservering i hela Sverige?

Det korta svaret är nej. Men det är upp till varje län att besluta om man vill tillåta privatpersoner att beställa alkohol i samband med leverans av färdiglagad mat, så kallad catering. Tillsvidare har tillåtelse getts i Malmö och Växjö.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING