Hem NyheterVinnyhet Prophet’s Rock Home Vineyard från Nya Zeelands södra ö

Prophet’s Rock Home Vineyard från Nya Zeelands södra ö

av Livets Goda

När Prophet’s Rock grundades 1999 letade de efter de allra mest unika lägena i Central Otago, en av världens sydligaste vinregioner efter Patagonien. De slog sig ner i Bendigo precis vid floden Clutha River mellan Wanaka och Cromwell. Här är landskapet häpnadsväckande vackert och dramatiskt med bergsluttningar och krökande floder med kristallklart vatten. Jordmånen varierar mellan de olika vingårdarna och består oftast av olika delar av skiffer, grus, lera och krita.

Vinmakare Paul Pujol är inspirerad av de klassiska franska vinregionerna. Efter att han var med och arbetade under skörden hos Domaine Comte Georges de Vogüé i Chambolle 2009 förändrades hans sätt att se på vinets väg från druva till flaska. Han insåg att det svåraste för en vinmakare är att stå bredvid, utan att ingripa och enbart låta vinifieringen ske på egen hand. Från att tidigare ha ägnat sig åt pigéage flera gånger per dag drog han ner det till enbart någon enstaka gång under hela fermentationen. På några år utvecklades Prophet’s Rocks vinmakning mycket och gick ifrån den nyazeeländska trenden med extraherade viner och tydliga fattoner till uttrycksfulla, livliga och personliga viner.

Pinot Noir är Prophet’s Rocks viktigaste druva och i den karga jorden får den hög koncentration. Med stort fokus i vingården och med en lätt och diskret påverkan i vineriet uttrycker han själv att varje glas vin smälter samman den gamla och nya vinvärlden. Med precision och unika lägen producerar Prophet’s Rock såväl röda som vita viner.

Prophet´s Rock är för mig ett enastående exempel på hur Central Otago Pinot Noir har hittat hem och funnit trygghet i sin egen identitet. Genom att våga utmana sig själv i sin starka tro på att ”less is more” har Paul Pujol bevisat att det är den enda vägen mot att optimera uttrycket av en unik växtplats och därmed kommunicera sin personlighet med precision och äkthet. Tiden är onekligen inne för att uppdatera sina eventuella generaliseringar om Central Otago Pinot Noir”, kommenterar Madeleine Stenwreth MW.

360 flaskor Home Vineyard släpps på Systembolaget den 30 juni
Pris: 399 kr
Artikelnummer: 9596201
Volym: 750 ml
Alkoholhalt: 14%

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING